Net als het feit dat ik pas na mijn 25e koffie ben gaan drinken, ben ik ook bier pas op latere leeftijd gaan waarderen. En hoewel ik nog steeds de voorkeur geef aan een glas wijn, is vooral in de zomer een versgetapte Weizen zeker favoriet! En hoe leuk is het dan om zelf bier te brouwen en mijn eigen Weizen te kunnen drinken?
Biertje?
Het woord bier komt volgens etymologen van het Latijnse ‘biber’ wat drank betekent. Bier is al duizenden jaren oud, en werd al in de prehistorie gedronken. Het waren waarschijnlijk de Romeinen die het bier naar Nederland brachten, vanaf ongeveer 58 voor Christus. Over de biergeschiedenis van Nederland tot de Middeleeuwen is nauwelijks iets bekend. Mede door de Pest (bier was immers zuiverder dan water) werd er rond 1500 door de Nederlander gemiddeld 300 liter per persoon gedronken. NB: vandaag de dag is dit gemiddeld 78 liter per persoon!
Zelf bier brouwen
Als je een liefhebber van bier bent, dan is zelf bier brouwen een hobby die ik je zeker kan aanbevelen! Wanneer je een bierbrouwpakket voor thuisbrouwers besteld bij Brouwpunt heb je in één keer alles in huis wat je nodig hebt om zelf 5 liter bier te brouwen. Naast de mout, gist en hop zijn dat een vergistingsemmer, een waterslot, aftapkraantje en reinigingsmiddel. Je koopt al een pakket voor € 33,95.
Bestel je het bierbrouw plus pakket dan krijg je er ook nog een hydrometer (om het alcoholpercentage te meten), maatbeker, keukenthermometer en een kroonkurkapparaat met 15 kroonkurken bij. Wel zo leuk om je eigen flesje te bottelen.
Maatwerk brouwen
Heb je eenmaal de smaak te pakken? Dan bestel je bij Brouwpunt eenvoudig te benodigde ingrediënten. Voor een Stout, een Quadrupel of een Barley Wine Oaked Aged bijvoorbeeld. En heb je eenmaal de basis van het brouwen te pakken, dan kun je ook voorzichtig aan gaan experimenteren met de bereiding en de vergisting.
Zelf bier brouwen: My happy kitchen Weizen
Het duurt nog wel een week of zes voor ik het eerste flesje My happy kitchen Weizen kan openen. Ondertussen ga ik vast 15 lege flesjes verzamelen en een mooi etiket voor mijn zelfgebrouwen Weizen ontwerpen. Wordt vervolgd dus!
Kleine update: op zondag 19 maart heb ik het eerste flesje My happy kitchen Weizen geproefd. Wat een fantastisch lekker biertje. Ik ben super trots!