Als je in Duitsland wel eens een kerstmarkt heb bezocht dan heb je vast weleens de kraampjes met Duitse reibenkuchen gezien. Aardappelpannenkoekjes, in de olie goudbruin gebakken en geserveerd met appelmoes. Nou vind ik dat laatste niet zo’n succes, doe mij maar liever wat crème fraiche of een zelfgemaakte remouladesaus.
Onderstaand recept is zoals mijn vader ze maakt. Perfectionist als hij is heeft hij ook geprobeerd om – met behulp van bakringen – perfecte ronde reibenkuchen te maken maar die bleven vaak vastkleven aan de bakring. Perfect rond hoeft wat mij betreft niet, zolang ze maar lekker smaken!
Wat heb je nodig (ca. 6 Duitse Reibenkuchen, voor 2 personen):
- 4 middelgrote aardappelen
- 1 ui
- 1 ei
- 1 eetlepel bloem
- Peper en zout
- Zonnebloemolie (ca. 2 eetlepels)
Schil en was de aardappelen en droog ze goed af. Snipper (of rasp) de ui fijn. Rasp de aardappelen grof. Doe de aardappelrasp en de ui in een kom en voeg hier het ei aan toe. Roer goed door. Breng op smaak met peper en zout. Voeg vervolgens de bloem toe en meng alles door elkaar.
Verhit intussen in een grote koekenban de olie. Als de olie goed heet is neem je per reibenkuchen een flinke eetlepel, doe deze in de pan en druk vlak tot ca. 1 cm dikte. Je kunt op deze manier 3-4 reibenkuchen tegelijk bakken. Als de randen bruin worden draai je ze om en bakt ook de andere zijde bruin (ca. 2 minuten per kant).
Serveer met crème fraiche, remouladesaus of appelmoes.
Zo lekker met creme fraiche erbij!
Ziet er lekker uit, ik herken het inderdaad ook uit Duitsland!
Ik ben vroeger met school ooit eens op een kerstmarkt geweest. Maar ik denk dat ik een van de weinige ben die kerstmarkten echt vreselijk vind haha. Recept klinkt wel lekker!
Kerstmarkten zijn ook best wel over the top en vaak ook superduur. Maar ik ben een sucker voor kerst, dus ik word er toch altijd wel blij van!
Dit vind ik zo lekker! Ik was laatst al opzoek naar een recept hiervan (kon alleen niet op de naam komen). Och die Duitse marktjes, heerlijk! Ik ga jouw recept zeker maken!
Leuk Heidi, ben benieuwd of ze je net zo lekker smaken als in Duitsland!