Ik blog alweer bijna vier jaar dus er staan al heel wat lekkere recepten op mijn blog. Voldoende inspiratie voor het kerstmenu dus. Vandaag wil ik jullie helpen met het samenstellen van een drietal kerstmenu’s, met de thema’s ‘eenvoudig’, ‘lekker uitpakken’ en ‘buffet’.
Inspiratie voor het kerstmenu: eenvoudig
Onder eenvoudig versta ik niet alleen makkelijk te maken, maar ook eenvoudig voor te bereiden. Zodat je met kerst niet al te lang in de keuken hoeft te staan. De meeste van deze gerechten kun je al 1 of 2 dagen eerder klaarmaken. Op de dag zelf hoef je dan alleen nog af te maken, op te warmen of te decoreren.
Ik maak zelf altijd een draaiboekje, zodat ik niets vergeet en ik per gang weet wat ik moet doen of nodig heb. Zo voorkom ik dat ik die leuke chocolaatjes voor op de pavlova pas tegenkom in de kast als de visite alweer thuis is!
Hartige cheesecake met vijgen en ham
Een bijzonder voorgerecht dat je gemakkelijk een dag eerder kunt klaarmaken
**
Kaaskoekje met rode ui port chutney
De koekjes en chutney maak je al eerder klaar, op de avond zelf hoef je het alleen maar leuk te serveren. Helemaal makkelijk? Koop dan de chutney. Maak de koekjes wel zelf, die zijn zo lekker als je ze zelf bakt!
**
De portsaus maak je eerder klaar (kan ook de dag ervoor). Heb je te weinig gaspitten? Warm de saus dan in de middag op en houd ‘m warm in een thermosfles. De varkenshaas hoef je maar 5 minuten te bakken! Serveer met kant-en-klare aardappelkroketjes of aardappelpuree torentjes uit de oven.
**
De meringue krans bak je al een dag eerder. Op de dag zelf hoef je alleen de slagroom stijf te kloppen en de krans te decoreren. Helemaal makkelijk? Veel winkels hebben nu ook kant-en-klare pavlova bodems in het assortiment. Maar het is echt niet moeilijk te maken!
Inspiratie voor het kerstmenu: lekker uitpakken
Heb je wat meer tijd en hou je van kokerellen, pak dan wat meer uit deze kerst. Met een bijzondere vis (eigenlijk schaaldier), een spectaculaire soufflé en een prachtige stoofperenpavlova. Ook chique: serveer na de ravioli een spoom als tussengerecht. Dat is niets meer of minder dan een hoog champagneglas prosecco of sekt met een bolletje citroensorbetijs. Leuk rietje erin, klaar.
Coquilles met gember-limoen boter (vega of niet visliefhebbers alternatief: gevulde portobello met honing)
Eet je toch niet elke dag, en is ontzettend lekker!
**
Ravioli met vijg, pecan en parmaham
Maak maar een hele kleine portie voor dit tussengerecht, denk 2 a 3 ravioli p.p.
**
Eendenborstfilet met mandarijnmarmelade, hartige soufflé met kaas en regenboogwortels met honing en noten
De marmelade maak je al eerder, wel zo makkelijk! Terwijl de soufflé en de wortels in de oven staan, bak jij de eendenborstfilet.
**
Pavlova met stoofperen of salted caramel cheesecake mousse met popcorn
De pavlova én de stoofperen maak je al de dag vooraf. Het samenstellen doe je vlak van tevoren.
En mocht je nog tijd of zin hebben, dan is het wellicht leuk om limoncello snowballs voor bij de koffie te maken!
Buffet
Ik hou zelf altijd wel van een buffet. Lekker ongedwongen, geen vaste plekken aan tafel. En gewoon allerlei lekkere hapjes neerzetten. Maak het jezelf gemakkelijk door goede kwaliteit vleeswaren, vis en kaas te kopen. Die hoef je dan alleen nog maar aantrekkelijk neer te leggen op grote houten borrelplanken. Vul aan met noten en olijven. En natuurlijk (warm afgebakken) stokbrood of ciabatta.
Maak een aantal van onderstaande gerechtjes en varieer met koud en (lauw)warm. Soep blijft prima op temperatuur op een theelichtje of rechaud.
**
Amuse soepjes (b.v. pompoensoep met sinaasappel en gember of deze met zelfgemaakte kaasstengel)
**
Italiaanse antipasti met groente
**
Breadsticks met walnoot en rozemarijn
**
Breekbrood met walnoten en kaas
**
**
Pastasasalade spiesjes caprese
**
Pittig gemarineerde kipsaté met mango-yoghurt di
Weet jij al wat je deze Kerst op tafel gaat zetten? Hou je het eenvoudig of pak je lekker uit? Ik ben zelf de eerste Kerstdag bij familie. De tweede kerstdag doen we traditioneel altijd een uitgebreide borrelplank rond een uur of vier en gaan we om 20.00 uur naar het theater voor een oudejaarsconference. Weinig koken voor mij dus dit jaar. Dat doe ik al andere dagen wel!
Dank je wel voor de heerlijke recepten en dan die plaatjes erbij fantastisch. Alvast heel fijne feestdagen gewenst
Jij ook alvast hele fijne kerstdagen Karin!
Wat een leuke ideeën weer! Mijn oog werd gelijk getrokken door de denneappel roomkaas, dat ziet er echt ontzettend leuk uit! En zo makkelijk! Ik denk wel dat ik voor kruidenkaas zou kiezen, zoals je ook in je blog voorstelt.
Josephine recently published… Erop uit: ‘t Straatje van Emma in Haarlem 2017
https://www.myinnervictorian.nl/straatje-van-emma-haarlem/
Soms kan simpel zo leuk en lekker zijn!
hele leuke ideeen!!! wij hebben hier altijd de hele dag door een “buffet” en savonds gourmetten. heb hier een stel lastige eters hahaah ja ze eten graag vlees en daar is alles mee gezegd dus uitgebreid koken doen we hier niet 😉
Gourmetten is ook super gezellig toch? En daar kun je al je vlees wel op kwijt.