“Mama, mijn vriendin komt ook eten op tweede kerstdag, en oja, ze eet dus vegetarisch”. Schiet je nu meteen in de stress wanneer je zoon (of dochter) met deze mededeling komt? Er is gelukkig meer te serveren dan wat extra paprikaringen en champignons! Ik heb voor jou vijf heerlijke gerechtjes voor vegetarisch gourmetten. Die ook nog eens bijzonder lekker zijn voor niet-vegetariërs.
5 x lekker vegetarisch gourmetten
Natuurlijk kun je ook in de supermarkt terecht voor uitgebreide pakketen om heerlijk te gourmetten. Ben je op zoek naar nog meer inspiratie rondom gourmetten? Kijk dan eens op de pagina van Jumbo over gourmetten. Hier vind je heel veel handige tips en inspiratie, ook voor vegetarisch gourmetten! Was je al bekend met de geschiedenis van gourmetten?
Mac ’n cheese
Wat heb je nodig (ca. 8 porties): 100 gram macaroni, 200 ml. melk, 15 gram roomboter, 15 gram bloem, 100 gram geraspte kaas naar keuze (bij voorkeur beetje pittige), zout, peper, nootmuskaat. Om te bestrooien: geraspte kaas en panko (Japans paneermeel, gewoon paneermeel mag natuurlijk ook)
Kook de macaroni. Maak bechamelsaus van de melk, roomboter en bloem volgens dit recept. Meng de gekookte macaroni met de bechamelsaus en de 100 gram kaas en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. je kunt dit ook al van tevoren doen. Zet op tafel in een schaal.
Gourmetten: vet je pannetje in met een beetje boter of olie. Doe er een portie macaronimengsel in. Bestrooi met geraspte kaas en wat panko. Zet het pannetje onder de grill en laat in ca. 10 minuten warm worden en kleuren.
Aardappelpannekoekjes/reibekuchen
Wat heb je nodig (ca. 6 reibekuchen): 2 middelgrote aardappelen, ½ ui, 1 ei (S), 1 eetlepel bloem, peper en zout, zonnebloemolie.
Schil en was de aardappelen en droog ze goed af. Snipper (of rasp) de ui fijn. Rasp de aardappelen grof. Doe de aardappelrasp en de ui in een kom en voeg hier het ei aan toe. Roer goed door. Breng op smaak met peper en zout. Voeg vervolgens de bloem toe en meng alles door elkaar.
Verhit wat zonnebloemolie in je pannetje. Als de olie goed heet is neem je een flinke eetlepel, doe deze in de pan en druk vlak tot ca. 1 cm dikte. Als de randen bruin worden draai je ze om en bakt ook de andere zijde bruin (ca. 2 minuten per kant). Lekker met appelmoes!
Aardappeltortilla met truffel
Wat heb je nodig (3- 4 porties) 1 ei, handje voorgekookte aardappelschijfjes, zout en peper, 2 theelepels truffeltapenade, scheutje slagroom
Klop het ei los met de truffeltapenade en de slagroom en breng op smaak met peper en zout. Vet een gourmetpannetje in en verdeel de aardappelschijfjes over de bodem. Schenk er wat van het ei-truffelmengsel over en laat ca. 8 minuten stollen/bakken.
Vegetarisch gourmetten: Nachopannetje
Wat heb je nodig (meerdere porties): ½ zak nacho chips, klein blikje kidneybonen, klein blikje mais, 1 tomaat (of kleine tomaatjes), (eventueel) ½ jalapeno peper, snufje gerookte paprikapoeder of andere specerijen naar smaak (cayenne, chili, komijn), zout en peper, geraspte kaas. Extra: creme fraiche, zure room of guacamole
Laat de blikjes uitlekken. Snijd de tomaat in blokjes en de jalapeno in stukjes en schep door de mais en bonen. Breng op smaak met gerookte paprikapoeder, zout en peper
Doe een paar nachochips in het pannetje, schep er de groente op en bestrooi met geraspte kaas. Bak onder de grill totdat de kaas gesmolten is (ca. 5 minuten). Serveer met een schep creme fraiche, zure room of guacamole.
Gegrilde groente met halloumi
Wat heb je nodig (ca. 6 porties): 1 aubergine, 1 paprika, 1 courgette (variatie groente naar wens, 100 gram halloumi in plakken, olijfolie, peper en zout, 2 eetlepels yoghurt, 1 theelepel ras-el-hanout
Snijd de aubergine, courgette en paprika in plakken. Grill zowel de aubergine, paprika, courgette als de halloumi aan beide kanten gaar en goudbruin. Meng de ras-el-hanout met de yoghurt en schep een beetje op de gegrilde groente en halloumi.
oehh Reibekuche ! Heerlijk vind ik dat. Al heel lang niet meer zelf gemaakt eigenlijk.
De mac&cheese lijkt me ook best wel lekker uit zo’n pannetje.
Ja die mac&cheese is echt perfect voor de gourmet!
Anne-Marie, dank je wel voor je heerlijke receptjes, ik gebruik ze al jaren met kerst!!
Fijne feestdagen en een supermooi, gelukkig 2024 gewenst. Wils
Wat lief en leuk, dank je wel. Jij ook hele fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2024!