Lavacake aten wij voor het eerst in een restaurant in Kijkduin dat helaas niet meer bestaat, the Fishclub. Ons favoriet dessert daar was ‘Death bij chocolate’ en omvatte o.a. chocolademousse, chocolade-ijs en dus een warme chocolade lavacake met vloeibare kern. Heerlijk! Sindsdien maak ik het regelmatig thuis, het is namelijk veel makkelijker dan je wellicht zou denken. Zoals deze Baileys lavacake!
Baileys
Voor de feestdagen maakte ik een feestelijke variant met Baileys. Maar je kunt ook een andere likeur gebruiken, zoals Amaretto, Kahlua of Amarula. Ik kocht van die leuke pipetjes die je weleens in chique restaurants ziet. Die vul je met de likeur die ook in het dessert zit en steek je in het cakeje. Super leuk effect toch? Dit dessert kun je prima voorbereiden. Maak het beslag bijvoorbeeld al in de ochtend.
Uitproberen
Hoewel het bereiden en bakken van een lavacake een fluitje van een cent is, luistert de oventijd wel nauw. En laat nu iedere oven weer anders zijn! Wat ik meestal aanraad wanneer je de lavacake voor gasten wilt serveren, is om eerst eens een test run te doen om te kijken wat voor resultaat jouw oven levert. Met het beslag hieronder maak je zes lavacakes in cupcake vorm, ik gebruikte een wat kleinere vorm en maakte er negen. De baktijd wijkt dan gelijk af! Ik had er maar 6 nodig dus bakte ik er eerst drie keer eentje om te kijken wat de perfecte baktijd is. Die bleek voor mijn (kleinere) vorm 9 minuten (terwijl ik met 15 begon!). Te lang is op zich niet erg, je hebt dan een heerlijk warm cakeje, maar wel zonder vloeibare kern. Te kort is wel een punt, je stort dan een nog te vloeibare massa.
Baileys lavacake
Baileys lavacake
Ingrediƫnten
- 4 eieren
- 150 gram boter
- 150 gram pure chocolade
- 60 gram suiker
- 60 gram bloem
- 3 eetlepels Baileys
- boter en cacaopoeder om in te vetten
Aan de slag!
- Klop de eieren met de suiker in een paar minuten luchtig en schuimig.
- Zeef de bloem en spatel dit door het eiermengsel.
- Smelt de boter en de chocolade in een pan met dikke bodem op een heel laag vuur. Doe er de Baileys bij.
- Meng de gesmolten boter/choco/Baileys door het beslag.
- Vet de vormpjes in en bestuif lichtjes met cacaopoeder. Verdeel het beslag over de vormpjes. Zet tot gebruik in de koelkast, maar voor minimaal een half uur.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de lavacakejes in ca. 15 minuten gaar. Haal uit de oven, laat drie minuutjes staan en stort de cakejes op een mooi bordje. Decoreer met poedersuiker, fruit, pipetje met drank of een bolletje ijs.