Voor de feestdagen bedacht ik deze candy cane mousse, in de stijl van de vrolijke typisch Amerikaanse rood wit gestreepte zuurstokken. Een heerlijk zoet toetje!
Witte chocolademousse
De originele candy canes smaken naar pepermunt, dat leek mij niet echt een lekkere smaak voor een dessert. Maar geïnspireerd door de rood-witte strepen kwam ik op een witte chocolademousse (wie lust dat niet?) afgewisseld met een frisse zelfgemaakte bosvruchtensaus. Wil je in het candy cane thema blijven, serveer dan deze Caprese candy canes als voorgerecht! Dol op mousse? Ik zette de 10 lekkerste mousse recepten voor je op een rij!
Candy canes
Candy canes zijn stokvormige zuurstokken, rood-wit gestreept en meestal met pepermuntsmaak. De candy cane kreeg zijn huidige vorm rond 1670. Snoepmakers kregen toen opdracht van de dirigent van een Keuls kerkkoor om de snoepjes te produceren in de vorm van de stokken die schaapsherders gebruikten. Om de kinderen – die de kerststal met levende dieren bezochten in de kerk – zoet én stil te houden tijdens de lange ceremonies werden er candy canes uitgedeeld. Dat bleek zo’n succes dat andere Duitse kerken het gebruik overname.
Candy cane mousse
Candy cane mousse
Wat heb je nodig:
- Mixer
- candy canes
- 4 weckpotjes of schaaltjes
Ingrediënten
Voor de witte chocolademousse
- 150 gram witte chocolade
- 3 eieren
- 40 gram suiker
- 250 ml slagroom
Voor de bosvruchtensaus
- 250 gram bosvruchten diepvries, ontdooid
- 125 gram geleisuiker
Aan de slag!
- Laat de chocolade au bain-marie smelten en laat 10 minuutjes afkoelen.
- Splits de eieren en klop het eiwit met de 20 gram suiker stijf. Dit gaat het snelst met een staande of handmixer.
- Klop de slagroom lobbig. Klop met de andere helft van de suiker de eierdooiers tot een lichte creme. Spatel hier eerst de slagroom, dan de chcolade en tot slot het stijfgeslagen eiwit door. Laat circa 3 uur opstijven in de koelkast.
- Breng in een pannetje de ontdooide bosvruchten aan de kook met de geleisuiker. Laat 3 minuten koken. Zet het vuur uit en laat volledig afkoelen.
- Doe de witte chocolademousse in een spuitzak. Spuit een laagje mousse in een mooi schaaltje of weckpotje. Doe hier een laagje bosvruchtensaus op. Herhaal en eindig met een laagje witte chocolade.
- Decoreer met de candycanes (fijngestampt en heel). Je kunt de candycane met een mooi lint aan het schaaltje binden of je steekt het gewoon in de mousse.