Bij restaurant ByAmi at ik laatst een heerlijke ceviche van zeebaars met mango. Zo’n gerechtje blijft dan in mijn hoofd spelen en dus besloot ik mijn eigen variant te maken. Niet met zeebaars maar met coquilles. En met passievrucht! Deze ceviche van coquilles met mango en passievrucht is een heerlijk, makkelijk en snel te maken voorgerecht!
Coquilles of Sint Jabobsschelpen?
Coquilles worden ook wel Sint Jacobsschelpen of coquille Saint Jacques genoemd. Je koopt ze vers of uit de diepvries. Reken op twee à drie coquilles per persoon als voorgerecht. De diepe helft van de schelpen kun je afwassen en bewaren, ook super leuk namelijk om bijvoorbeeld een lekkere vissalade of garnalencocktail in te serveren.
Ceviche
Ceviche komt oorspronkelijk uit Peru maar wordt in veel Zuid-Amerikaanse landen gegeten. Voor ceviche wordt rauwe vis gegaard in limoen of citroensap. Omdat bij dit garingsproces niet alle eventuele bacteriën gedood worden is het belangrijk om zo vers mogelijke vis te gebruiken. Je kunt voor het maken van ceviche allerlei soorten vis gebruiken, van tonijn, mul en poon tot kabeljauw en van zalm tot garnalen. Zoals deze heerlijke zomerse slaschuitjes met ceviche.
Verse of diepvries coquilles
Ik kocht dit keer diepvries coquilles, gewoon handig om in huis te hebben! Koop je liever verse coquilles, dan lees in je deze blog hoe je ze het beste schoon kunt maken. Ik heb schelpen bewaard van andere keren dat ik coquilles at (even afwassen en opbergen) maar scoorde laatst bij de kringloop ook leuke schelpen van aardewerk. Je kunt de ceviche natuurlijk ook gewoon op een mooi bordje serveren.
Nog meer coquille recepten
De smaak te pakken? Op mijn blog vind je o.a. nog een recept voor coquilles in hazelnootboter of coquilles met pistachecrumble. Een vegetariër of vegan op bezoek? Je kunt met koningsoesterzwammen verrassend lekkere vegan coquilles maken! Coquilles zijn ook heerlijk in de pasta!
Ceviche van coquilles met mango en passievrucht
Ceviche van coquilles met mango en passievrucht
Ingrediënten
- 6 coquilles
- 80 ml mangosap bijvoorbeeld van Coolbest
- 1 limoen
- 1 theelepel geraspte verse gember
- 1 passievrucht
- paar blaadjes verse koriander, fijngehakt optioneel
Aan de slag!
- Meng in een schaal de mango sap met de uitgeperste limoen en de gember.80 ml mangosap, 1 limoen, 1 theelepel geraspte verse gember
- Snijd iedere coquille met een scherp mes in drie plakjes. Leg in het mango-limoen mengsel.6 coquilles
- Zet afgedekt ca. 15 minuten in de koelkast.
- Verdeel de plakjes coquille over twee schelpen of bordjes, besprenkel met de marinade en verdeel er de passievrucht en koriander over.1 passievrucht, paar blaadjes verse koriander, fijngehakt