In mijn optiek is de smaakcombinatie van (pure) chocolade en sinaasappel altijd goed. Helemaal in deze chocolade sinaasappel slof met heerlijke gedroogde sinaasappelschijfjes met siroop.
Sinaasappelschijfjes met siroop
Deze gedroogde sinaasappelschijfjes met siroop zijn een ware delicatesse! Een heerlijke intense sinaasappelsmaak die het perfect doet op deze slof. Ik koop deze sinaasappelschijfjes op de website van Droog Fruit, de winkel met het grootste assortiment gedroogde en gevriesdroogde vruchten. Eerder maakte ik ook al een heerlijke Sinterklaas granola met gedroogde mandarijnen.
Ganache
Voor de vulling van de slof maakte ik een ganache van pure chocolade. Helemaal niet moeilijk om te maken. Versier de slof met leuke kerstdecoratie (ik gebruikte kaartdecoratie sterretjes en een gingerbread mannetje van marsepein) en jouw kerstgebak is klaar!
Chocolade sinaasappel slof
Wat heb je nodig (een slof voor ca. 6 personen):
Ingrediënten
- 90 gram boter
- 75 gram witte basterdsuiker
- 1 ei
- snuf zout
- rasp van een halve citroen
- 140 gram bloem
- 1 tl bakpoeder
- 75 gram amandelspijs (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
- 250 ml slagroom
- 250 gram pure chocolade
- Gedroogde sinaasappelschijfje met siroop
Extra nodig: sloffenvorm (27 cm), bakpapier, spuitzak, boter om in te vetten, kaartdecoratie
Verwarm de room in een pannetje, net tegen de kook aan. Breek de chocolade in stukjes en doe ze in een hittebestendige kom. Giet er de hete room over en roer met een houten lepel totdat alle chocolade is opgelost. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet daarna in de koelkast.
Kluts een eitje. De helft hiervan gebruik je voor het deeg van de bodem, de andere helft om de banketbakkersspijs soepel te roeren.
Meng boter, suiker, de helft van het ei, zout en citroenrasp door elkaar tot een romig geheel. Voeg bloem en bakpoeder toe en kneed tot een soepel deeg. Maak er een plak van en leg deze, verpakt in keukenfolie, minstens een uur in de koelkast.
Rol de plak deeg uit op een vel bakpapier. Leg het vel met deeg op de bakplaat en steek met de sloffenring de bodem uit. Haal het overtollige deeg weg en vet de sloffenring in. Zet deze weer om het deeg heen.
Kneed de andere helft van het ei door de spijs. Verdeel over de bodem met een lepel of een spuitzak. Zorg dat je de buitenste rand van ongeveer 1 centimeter vrij laat.
Bak de slof 25 minuten op 180 graden. Na het bakken verwijder je direct de sloffenring en laat je de sloffenbodem helemaal afkoelen.
Klop de chocoladeroom nog even op met de mixer en doe in een spuitzak. Spuit de ganache op de sloffenbodem en decoreer met de gedroogde sinaasappelschijfjes en eventueel taartdecoratie.