De klassieke garnalencocktail met whiskysaus, ik ben er dol op! Uit onderzoek van Allerhande is gebleken dat het gros van de Nederlanders met kerst gaat voor klassiekers. En dan mag het recept voor de garnalencocktail met whiskysaus, uiteraard zelfgemaakte, wat mij betreft niet ontbreken.
Whiskysaus of cocktailsaus
Cocktailsaus en whiskysaus worden vaak door elkaar gehaald. Het verschil? De ingrediënten zijn hetzelfde, alleen aan de laatste wordt – surprise, surprise – whisky toegevoegd. Eten er kinderen mee? Dan kun je de saus maken volgens het recept en de whisky achterwege laten. Al is de hoeveelheid per persoon zo gering dat ik me daar persoonlijk nooit zo druk om maak…
Hollandse garnalen voor de garnalencocktail
Ga voor de beste garnalencocktail bij voorkeur voor Hollandse garnalen, ook wel grijze garnalen genoemd. Ze zijn wat duurder maar de smaak en structuur zijn vele malen lekkerder. En het is tenslotte een bijzondere gelegenheid, dus kwaliteit boven alles! Net zo’n fan van garnalen als ik? Ik zette de 10 lekkerste recepten met garnalen voor je op een rij!
Garnalencocktail met whiskysaus
- Wat heb je nodig (4 personen)
- 300 gram Hollandse garnalen
- 4 eetlepels mayonaise
- 4 eetlepels crème fraiche
- 2 eetlepels ketchup
- snufje gerookte paprikapoeder
- scheutje tabasco (of meer naar smaak)
- Eetlepel whisky
- Zout en peper
- (eventueel) sla of verse dille
Meng de mayonaise met de creme fraiche en de ketchup. Breng op smaak met zout, peper, paprikapoeder en tabasco. Roer er tot slot de whisky door. Zet nog even weg om alle smaken goed in te laten trekken.
Verdeel de garnalen over vier mooie wijn- of cocktailglazen. Eventueel kun je er nog een blaadje sla onder leggen of decoreren met wat verse dille, voor een mooi groen accent. Verdeel vervolgens een flinke eetlepel saus over de glazen en serveer de resterende saus er in een mooi schaaltje bij.