Ieder jaar ga ik met mijn moeder naar de kerstmarkt in Duitsland. En daar komen je de heerlijkste geuren tegemoet. Van glühwein natuurlijk, en versgebakken reibekuchen. Maar de lekkerste geur is die van ‘gebrannte Mandeln’ ofwel gebrande amandelen. De geur van karamel en kaneel komt je al van ver tegemoet. Een zakje is prijzig maar zo lekker. En je maakt het thuis eenvoudig zelf.
Bruine amandelen
Voor gebrande amandelen heb je bruine amandelen nodig, dus met bruin vliesje. Bij witte amandelen zijn de nootjes geblancheerd en is het velletje verwijderd. De noten zijn dan ook vaak wat zachter van structuur en smaak. Gebrande amandelen maken is niet moeilijk maar je moet er wel even bijblijven. Een fijne workout van zo’n 15 minuten voor je armen.
Hoorntje
Om te serveren vouw ik hoorntjes van vetvrij papier. Je kunt ook bakpapier gebruiken of ze in cupcake vormpjes doen.
Gebrande amandelen
Gebrande amandelen
Ingrediënten
- 200 gram bruine amandelen
- 175 gram suiker
- 100 ml water
- 1 theelepel vanille extract
- 1 theelepel kaneelpoeder
Aan de slag!
- Zet een bakplaat bekleed met bakpapier klaar.
- Neem een ruime pan en breng hierin het water, de suiker, het vanille extract en kaneel al roerend aan de kook. Wanneer het kookt kun je de amandelen toevoegen. Blijf roeren, het mengsel is in het begin vrij nat en wordt steeds stroperiger.
- Na een minuut of 10 is al het water verbrand en krijg je een korrelige witte suiker structuur. Blijven roeren nu, want die suiker gaat karameliseren en zo een laagje vormen om de amandel.
- Wanneer alle suiker is gekarameliseerd haal je de pan van het vuur. Verdeel de amandelen zo veel mogelijk over de bakplaat, zodat ze zo min mogelijk aan elkaar blijven kleven. Laat iets afkoelen en gebruik dan twee lepels om de amandelen verder los te maken. Of gebruik je handen (voorzichtig, heet!). Laat de amandelen helemaal afkoelen.