Als kind vond ik spruitjes vies! En dus at ik jarenlang geen spruitjes. Totdat ik een keer een recept tegen kwam van gegratineerde spruitjes. Eenmaal uitgeprobeerd kwam ik er achter dat ik spruitjes dus wel lekker vond! Deze gegratineerde spruitjes met limoenboter en pecorino hebben mij van spruitjeshater in liefhebber veranderd!
Spruitjes
Spruitjes zijn echte wintergroente, verkrijgbaar van oktober tot april. Oorspronkelijk komen ze uit het Middellandse Zeegebied waar ze al duizenden jaren worden geteeld. De bekende ‘spruitjeslucht’ krijg je vooral wanneer je de spruitjes te lang kookt. Je kookt ze in 6 minuten beetgaar (om verder te verwerken) en in 9 minuten zacht.
Spruitjes schoonmaken
Snijd het harde kontje van de spruitjes, verwijder eventueel de buitenste paar blaadjes als die er niet meer mooi uitzien en spoel de spruitjes even af onder de kraan. Of doe het gemakkelijk en koop een zak panklare spruitjes. Ik vind de kleine spruitjes (de zogenaamde ‘hotelspruitjes’) het lekkerst! Wel liefhebber van spruitjes? Probeer dan ook eens deze spruitjes spiesjes met kerriesaus!
Spruitjes gratineren
Deze gegratineerde versie met limoenboter en pecorino doet het goed als bijgerecht bij bijvoorbeeld het kerstdiner. Het recept is, afhankelijk hoeveel bijgerechten je hebt, voor 2-4 personen. Je kunt de hoeveelheden eenvoudig verdubbelen. Lekker in combinatie met bijvoorbeeld stoofperen. Desgewenst kun je de pecorino (schapenkaas) ook vervangen door Parmezaanse kaas. Serveer de spruitjes bij bijvoorbeeld deze heerlijke saltimbocca en aardappelgratin.
Gegratineerde spruitjes met limoenboter en pecorino
Gegratineerde spruitjes met limoenboter en pecorino
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 350 gram panklare spruitjes
- 30 gram gezouten roomboter op kamertemperatuur + extra om in te vetten
- 1 limoen rasp van de schil
- 20 gram geraspte pecorino
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Kook de spruitjes in kokend water met wat zout in 6 minuten beetgaar. Giet af.
- Vet een ovenschaal in.
- Meng de geraspte limoenschil door de zachte boter.
- Doe de spruitjes in de ovenschaal en verdeel hierover de boter in stukjes en de geraspte kaas. Maak af met een paar draaien van de pepermolen.
- Gratineer de spruitjes 15 minuten in de oven.