Ik ben nooit echt fan geweest van spruitjes. Helemaal niet zoals we ze vroeger tot snot kookten. Maar zoals voor veel groente geldt: de bereidingswijze kan zo veel verschil maken. Wanneer je de spruitjes roostert krijgen ze een zachte smaak en behouden ze een bite. En geserveerd aan spiesjes met een lekkere kerriesaus zijn deze geroosterde spruitjes een succes recept voor iedereen!
Spruitjes
Je maakt spruitjes schoon door het harde kontje af te snijden en eventueel de buitenste paar blaadjes die er niet meer mooi uitzien te verwijderen. Of doe lui zoals ik en koop een zak schoongemaakte spruitjes uit het koelvak. Spruitjes zijn het hele jaar verkrijgbaar maar het seizoen van de Hollandse spruitjes loopt van oktober tot half februari.
Vegan
Dit gerechtje is uiteraard vegetarisch en door het gebruik van de kokosmelk ook vegan. Let dan wel even op dat je ook plantaardige boter (of olie) gebruikt. Ook heel lekker: gegratineerde spruitjes met limoenboter en pecorino.
Geroosterde spruitjes met kerriesaus
Geroosterde spruitjes met kerriesaus
Wat heb je nodig:
Ingrediƫnten
- 200 gram spruitjes schoongemaakt
- 15 gram boter eventueel plantaardig
- 15 gram bloem
- 250 ml kokosmelk
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 1 eetlepel sojasaus of zout naar smaak
- gebakken uitjes
- plantaardige olie
Aan de slag!
- Rijg de spruitjes op de spiesjes. Vet een grillpan dun in met olie en rooster de spruitjes rondom in ca. 8 minuten.
- Maak intussen de kerriesaus. Laat de boter op een laag vuur smelten. Voeg de kerrie toe en bak even kort mee, zodat de smaken goed los komen. Doe er de bloem bij en roer tot alles is opgenomen door de boter. Giet er de kokosmelk bij, zet het vuur iets hoger en breng al roerende met een garde aan de kook. Breng op smaak met sojasaus of zout.
- Serveer de kerriesaus bij of over de spruitjes, samen met wat gebakken uitjes.