Adventskalenders, ik hou ervan! Ieder jaar heb ik er minstens eentje, maar bij voorkeur meerdere! Het plezier van iedere dag een vakje openmaken is enorm en maakt de toch al leuke decembermaand alleen maar leuker. Vandaag duik ik wat dieper in de geschiedenis van de adventskalender.
Advent
Advent is in het christendom de benaming van de periode voor kerst. Het komt van het Latijnse woord adventus, dat ‘komst’ betekent. De adventstijd duurt officieel vier zondagen, te weten de vier zondagen voor Kerstmis. De advent begint op de zondag die het dichtst bij 30 november valt (het feest van de Heilige Andreas). Dat is op zijn vroegst op 26 november. De advent eindigt op 24 december.
De adventskalender begint dus meestal iets later, namelijk op 1 december. De meeste eindigen op 24 december, op kerstavond. Sommige adventskalender hebben ook nog een ‘vakje’ 25. Dit jaar (2024) begint de adventskalender exact op de 1e adventszondag! Traditioneel wordt iedere adventszondag een kaars gebrand.
Geschiedenis van de adventskalender
Het gebruik van een adventskalender is een traditie die stamt uit het Duitstalig gebied in de 19e eeuw. Omdat het verloop van de tijd voor kinderen vaak moeilijk te bevatten is, begonnen ouders rond 1840 manieren te bedenken om de tijd tot de kerst voor hun bijzonder en inzichtelijk te maken.
De allereerste tekenen van een adventskalender dateren al uit 1851. Zo hingen gezinnen bijvoorbeeld 24 dagen lang een nieuwe foto aan de muur. Of werden er 24 krijtstrepen getekend die de kinderen per dag mochten uitvegen.
Gedrukte adventskalender
De eerste gedrukte adventskalender verscheen in 1903. De Duitse boekhandelaar en uitgever Gerhard Lang brengt ‘Im Land des Christkinds‘ uit. Een speciale diy adventskalender waarbij men 24 plaatjes uit kon knippen en op een ander vel kon plakken in de daarvoor bestemde velden. Al deze plaatjes hadden iets te maken met het geloof.
Gevulde adventskalender
Vanaf 1920 verschenen er steeds vaker adventskalenders waarbij luikjes geopend konden worden, vaak met mooie plaatjes erachter. In 1958 verschenen voor het eerst adventskalenders die gevuld waren met chocolade.
Eerste adventskalender in Nederland
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was karton op rantsoen gesteld en werd het verboden om kalenders met afbeeldingen te drukken. Gelukkig werd na de oorlog de productie weer snel hervat. Na de Tweede Wereldoorlog waaiden de adventskalenders vanuit Duitsland ook over naar Nederland.
Traditie van de adventskalender
De traditie van adventskalenders is van oudsher in Duitsland en Oostenrijk het sterkst. Ieder jaar worden daar meer dan 80 miljoen adventskalenders geproduceerd. De adventskalender met chocolade is veruit de bestverkochte variant, gevolgd door de variant met alleen snoepgoed. Steeds meer merken brengen tegenwoordig een adventskalender op de markt. Van sieraden tot cosmetica en van woonaccessoires tot hondensnoep. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar die met cosmetica en de culinaire adventskalenders. En natuurlijk krijgt onze hond Buster ook een eigen adventskalender!
Meer adventskalenders zien?
Culinaire adventskalenders
25 x de leukste adventskalenders
De 8 meest originele adventskalenders
Adventskalender van 12 dagen
Je ziet soms ook weleens adventskalenders van 12 dagen. Begin je daar dan mee op 12 december? Neem de zogenaamde ’12 days of christmas’ kalender is gemaakt om de dagen af te tellen tussen de geboorte van Jezus en de komst van de drie Wijzen. Deze periode loopt dus van 25 december tot en met 6 januari. Kun je lekker twee adventskalenders achter elkaar uitpakken!
Youtube adventskalenders unboxing
Er zijn tegenwoordig zo ontzettend veel adventskalenders, met prijzen uiteenlopend van 2 tot 600 euro of soms zelfs wel meer! Mijn guilty pleasure? Adventskalender unboxing video’s kijken op Youtube. Ontzettend veel influencers maken hier in oktober en november veel werk van. Mijn favorieten zijn de Nederlandse RebecaDenise en Make me blush en de Britse MissBoux
Online adventskalenders
Ook hebben steeds meer merken en bedrijven een zogenaamde online adventskalender, waarbij je iedere dag een virtueel vakje moet openmaken (op de site of in de app) en een aanbieding, winactie of gratis product krijgt. Bekende voorbeelden zijn die van McDonalds, Intratruin en Praxis. Kijk vooral eens bij de site of app van jouw favoriete merk of zij ook een online kalender hebben. Kan je leuke kortingen opleveren!
Omgekeerde adventskalender
Vorig jaar maakte ik voor het eerst een omgekeerde adventskalender. De omgekeerde adventskalender loopt van 1 t/m 24 november. Een maand voor de echte adventsperiode dus. En in plaats van iets uit de kalender te nemen stop je er iets in! In die periode doe je namelijk iedere dag één van de hieronder genoemde levensmiddelen in een doos. En in de week na deze adventsperiode breng je de doos langs bij jouw lokale voedselbank. Zodat er in december hopelijk voldoende voedsel beschikbaar is!