Omdat er tijdens de feestdagen al genoeg gegeten wordt, leek het me een leuk idee om deze traktatie voor bij de koffie ‘mini’ te maken. Wel de lekkere smaak, niet al die caloriën. Deze gingerbread mini cupcakes zijn heerlijke eenhaps gebakjes!
Gingerbreadmen
Het recept voor gingerbread verschijnt voor het eerst in de 13e eeuw in Engeland. Het was koningin Elizabeth I die op het idee kwam om mannetjes te maken van gingerbread en ze ‘aan te kleden’ als de gasten van adel die bij haar op bezoek kwamen. Al snel werd het versieren van gingerbread een traditie. Eerder maakte ik al eens gingerbread granola en gingerbread lavacake. Ook erg lekker.
Cupcakemaker
Voor deze mini cupcakes gebruikte ik mijn roze Princess cupcakemaker. Ik kocht deze jaren geleden maar ligt alweer te lang ongebruikt in de kast. Onterecht eigenlijk, want zo’n mini cupcakemaker is hartstikke handig. Je bakt in zes minuten (6!) schattige onebite-size cupcakejes. Deze is niet meer verkrijgbaar, een vergelijkbare vind je hier.
Gingerbread decoratie
Deze leuke gingerbreadmannetjes kocht ik bij De leukste taartenshop. Die bovenop zijn Funcakes suikerdecoratie en de kleine mannetjes zijn sprinkles van Wilton. Voor de botercrème gebruikte ik een potje kant-en-klare botercrème witte chocolade van Simply Create. Een recept voor botercrème staat natuurlijk ook op mijn blog.
Gingerbread mini cupcakes
Wat heb je nodig (12 stuks)
Ingrediënten
- 60 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- 1 ei (op kamertemperatuur
- 60 gram suiker
- 60 gram zelfrijzend bakmeel
- eetlepel melk
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- Simply create botercrème witte chocolade
- Gingerbreadmen decoratie
- Mini cupcake papieren vormpjes
Doe de boter in een kom en meng hier de suiker beetje bij beetje door tot een lichte en luchtige massa. Voeg nu het ei toe en vervolgens beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel. Als laatste voeg je de melk toe en mix nog 1 minuut alles tot een luchtig en glad beslag.
Vul de holtes in de cupcakemaker tot ca. 2/3 (ik gebruik hiervoor meestal een ijsbolletjestang, kun je mooi afgepast doseren!) en bak de cupcakes ca. 6 minuten.
Laat volledig afkoelen. Spuit mooie toeven crème op de mini cupcakes en decoreer met gingerbreadmannetjes.