Onlangs mocht ik een kalkoen uit de oven voor maar liefst 10 personen uit proberen. We waren met z’n vijven, dus er was flink wat vlees over. Geen probleem, dat werd de volgende dag vakkundig omgetoverd tot kalkoenragout!
Kalkoenragout maken
Ragout maken is vrij eenvoudig, maar smaakt zelfgemaakt zoveel lekkerder dan uit blik. Heb je geen restjes kalkoen vlees? Kook dan 200 gram kalkoenfilet in water met een bouillonblokje in ca. 20 minuten gaar. Bewaar de bouillon en meet 300 ml. af.
Ragoutbakjes
Koop kant-en-klare ragoutbakjes of – als je het helemaal lekker wilt – maak ze gewoon zelf. Dat is helemaal niet zo moeilijk als je zou denken. Het recept voor ragoutbakjes vind je natuurlijk op mijn blog. Dit recept voor kalkoen ragout geeft je een pan vol ragout, ruim voldoende voor wel een pasteitje of 10. De kalkoen ragout is ook lekker om te eten met rijst.
Kalkoen ragout met champignons
Kalkoen ragout met champignons
Ingrediënten
- 200 gram gaar kalkoenvlees restje van een hele kalkoen of een kalkoen filet
- 125 gram champignons
- 1 sjalotje
- 50 gram roomboter
- 60 gram bloem
- 300 ml kippenbouillon van een blokje
- 200 ml room
- 1 takje verse tijm
- boter of olie om in te bakken
Aan de slag!
- Bak de champignons in een koekenpan in wat boter bruin.
- Trek het gare kalkoenvlees los met twee vorken. Heb je geen restje kalkoenvlees? Kook dan een kalkoenfilet in 15 minuten gaar in kokend water.
- Snipper het sjalotje fijn. Verhit de boter in de pan en fruit hierin op laag vuur het sjalotje. Voeg de bloem toe en verwarm een paar minuten op laag vuur om de bloem te laten garen. Roer er al roerend de warme bouillon door tot je een dikke gebonden saus hebt.
- Voeg de room toe en roer goed door totdat alles is opgenomen. Voeg nu de champignons en kalkoenvlees toe.
- Rits de blaadjes van het takje tijm en voeg toe aan de ragout. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
- Serveer in ragoutbakjes. Ook lekker als hoofdgerecht met gekookte rijst!