Home » Lemon meringue dessert
Lemon meringue dessert

Lemon meringue dessert

De lemon meringue tartelette is één van mijn favoriete taartjes. Het leek me dan ook leuk om deze smaken eens te verwerken in een toetje. Dit lemon meringue dessert zal ook zeker niet misstaan bij het kerstdiner!

lemon meringue tartelettes

Lemon curd

De lemon curd die je voor dit recept nodig hebt kun je gerust al een paar dagen eerder maken. Al is het wel moeilijk er vanaf te blijven, ik vind deze zoet zure crème echt heerlijk! Ook de koekkruimels voor de bodem maak je eenvoudig vooraf. Ik doe de koekjes meestal in een stevige plastic zak en sla ze dan tot kruimels met de achterkant van een pan of een deegroller.

Lemon meringue dessert

Crême brûlée brander

Voor dit recept heb je wel een crême brûlée brander nodig. Een professionele crème brûlée brander is misschien even een investering, maar wel eentje die het waard is. Ik gebruik ‘m voor crème brûlée, maar ook voor het maken van mooie randjes op de meringue. Of wat dacht je van een hartige brie brûlée? Ik heb deze brander, maar als je denkt dat je er toch niet veel mee gaan doen dan vind je ook branders onder de 10 euro

Rauw eiwit

Omdat je voor de meringue rauw eiwit gebruikt, moet je zorgen dat je eieren zo vers mogelijk zijn. Of gebruik gepasteuriseerd vloeibaar eiwit uit een flesje

Lemon meringue dessert

Lemon meringue dessert

Lemon meringue dessert

Lemon meringue dessert

De toetjesversie van mijn favoriete taartje: de lemon meringue tartelette!
Afdrukken Pin
Gang: Nagerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: kerst
Porties: 4 personen

Wat heb je nodig:

Ingrediënten

Voor de lemoncurd:

  • 2 citroenen
  • 125 gram roomboter ongezouten
  • 2 eieren
  • 125 gram witte basterdsuiker

Voor de meringue:

  • 2 eiwitten
  • 65 gram poedersuiker

Voor de bodem:

  • 10 bastognekoeken

Aan de slag!

  • Smelt de boter langzaam in een steelpannetje op een laag vuur. Pers de citroenen uit boven de pan en roer even door.
    2 citroenen, 125 gram roomboter
  • Klop ondertussen in een kom de eieren met de basterdsuiker luchtig. Schenk het boter-citroenmengsel bij de eieren en klop even goed door. Doe daarna het geheel weer terug in de steelpan.
    2 eieren, 125 gram witte basterdsuiker
  • Breng de lemoncurd langzaam aan de kook en laat zachtjes doorkoken tot het de gewenste dikte heeft gekregen. De lemoncurd zal in de koelkast verder opstijven, dus het hoeft niet zo heel dik, twee minuutjes is genoeg.
  • Schenk de lemoncurd in een kom en laat afkoelen in de koelkast. Afgedekt circa twee weken houdbaar in de koelkast.
  • Verkruimel de koekjes.
    10 bastognekoeken
  • Klop de eiwitten met de poedersuiker tot stevige witte pieken in een staande mixer.
    2 eiwitten, 65 gram poedersuiker
  • Verdeel de koekkruimels over de vier glazen. Verdeel er vervolgens de lemoncurd over. Top af met het stijfgeklopte eiwit. Bewerk met de brander tot de randjes van de meringue lichtbruin kleuren.
Delen op Facebook

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*