Linzer Augen zijn heerlijke jamkoekjes, dé traditionele kerstkoekjes uit Oostenrijk. Maar ze worden het hele jaar verkocht en gebakken hoor, want ze zijn veel te lekker om alleen in december te eten!
Jamkoekjes uit Linz
Linz is een stad in Oostenrijk, ook wel bekend van de Linzer torte. En van de Linzer Augen dus. De augen (ogen) zijn de gaatjes die in het bovenste koekje zitten. Traditioneel worden ze gemaakt met 1 of 3 ronde gaatjes. Tussen de koekjes zit jam die je dan tussen de ogen door ziet zitten. Van oorsprong werd zwarte bessenjam gebruikt, maar eigenlijk alle soorten jam zijn goed.
Jamkoekjes
Ik gebruikte een whiskyglas om de ronde vorm uit het deeg te steken. En een appelboor voor het gaatje in het midden, voor de jam. Je kunt eventueel ook een stervorm gebruiken en een kleinere ster in het midden uitsteken.
Linzer Augen jamkoekjes
Linzer Augen jamkoekjes
Wat heb je nodig:
- Uitsteekvorm of glas en appelboor
- plastic folie
- klein zeefje
Ingrediënten
- 100 gram poedersuiker + 3 eetlepels
- 300 gram bloem
- 200 gram roomboter
- 1 ei
- 2 zakjes vanillesuiker
- jam naar smaak
Aan de slag!
- Meng de boter met de 100 gram poedersuiker, het ei en 1 zakje vanillesuiker. Kneed hier de bloem door tot een samenhangend deeg. Wikkel in folie en leg 30 minuten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Rol het deeg uit op een met bloem bestrooid werkblad (ca. 3 mm dik). Is je deeg nog wat kleverig, voeg dan nog wat extra bloem toe.
- Steek met een uitsteker koekjes uit het deeg en leg ze op de bakplaat. De koekjes lopen niet uit, dus je hoeft niet heel veel afstand te bewaren. Ik gebruikte hiervoor een whiskyglas .Steek uit de helft van de koekjes een gat in het midden (of drie kleinere gaten). Ik gebruikte hier een appelboor voor.
- Bak de koekjes in ca. 10-12 minuten gaar. De koekjes hoeven niet te bruinen, ze blijven licht van kleur.
- Laat de koekjes volledig afkoelen. Meng 3 eetlepels poedersuiker met een zakje vanillesuiker. Bestrooi de koekjes met gaten met de suiker (dit gaat het mooiste door een klein zeefje).
- Smeer de andere helft van de koekjes in met jam en leg er een koekje met gat bovenop. Bewaar in een luchtdichte trommel. De koekjes zijn in eerste instantie vrij hard, maar worden na een dag zachter. Ze zijn dan op z'n lekkerst!