Het is weer tijd voor de foodblogswap. Hierbij kook je een recept van een andere foodblogger. Deze maand mocht ik rondneuzen op de blog van Oh my dish. En ik had een missie, ik wilde namelijk een kerstgerecht. Zo sloeg ik twee vliegen in één klap in deze drukke dagen. En ik was er ook vrij snel uit. Veronique is namelijk niet alleen foodblogger maar ook privé-kok. Ondanks de vele (!) heerlijke gerecht op de site viel mijn oog al snel op de pommes duchesse. Dat werden mijn pommes duchesse met truffel!
Pommes duchesse
Pommes duchesse is een klassiek Frans gerecht en worden ook wel hertoginnenaardappelen of aardappelrozetjes genoemd. Bij de foodblogswap is het de bedoeling dat je het recept een beetje veranderd, eigen maakt. Maar hoe je dat met zo’n eenvoudige klassieker? Met truffelolie natuurlijk, want smaakt alles niet lekkerder met truffel? Volgens mij wel! Pommes duchesse met truffel dus. Als je in het gelukkige bezit bent van een hele zwarte of witte truffel is het ook nog leuk om er – vlak voor serveren – nog wat truffel over heen te schaven. Die ga ik voor kerst nog even proberen te scoren! Ik gebruikte nu voor een groen accent wat frisse cress.
Je kunt de puree ook een dag van tevoren maken en de rozetjes de volgende dag opspuiten en bakken. Scheelt weer tijd bij het kerstdiner! Serveer de pommes duchesse bijvoorbeeld bij deze heerlijke saltimbocca.
Pommes duchesse met truffel
Wat heb je nodig (bijgerecht 4-6 personen):
- 600 gram aardappelen
- 1 eidooier
- 50 gram boter
- Scheutje truffelolie (naar smaak)
- Nootmuskaat (naar smaak)
- Peper & zout
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Voeg wat zout toe aan het kookwater en kook de aardappelen in 20 minuten gaar. Giet af en laat nog even uitdampen met het deksel op de pan. Stamp de aardappelen tot een fijne puree of gebruik een aardappelpers voor nog fijnere puree. Meng de boter en de eidooier door de aardappelpuree heen. Roer goed door elkaar en breng goed op smaak met truffelolie, peper, zout en nootmuskaat.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe de puree in een spuitzak. Gebruik een zo groot mogelijke spuitmond. Spuit mooie rozetjes van de puree. Bak de pommes duchesse in ca. 15 minuten gaar met lichtbruine randjes.
Wat een mooi aardappelgerecht! Zeker een topper voor kerst!
Wat een goed idee om het te combineren met truffel. Lijkt me heel lekker!
Ohhh deze horen echt zo bij Kerst! Heerlijk! Superleuk om eens zelf te maken en een originele twist met die truffelolie!
Dit is inderdaad zo’n typisch kerstgerecht. Leuk en makkelijk zelf te maken!
Wat zien ze er goed uit! Heb ze zelf ooit ook eens gemaakt toen leken ze op kleine drolletjes haha 😉 Die van jou zien er een stuk beter uit en jawel met truffel maak je alles lekker.