Voor mij is het echt iets wat bij Kerst hoort: ragoutbakjes met ragout. Vroeger kocht ik ragout in blik, en kant-en-klare bakjes. Best okay hoor. Maar wanneer je zelf ragoutbakjes maken gaat en ook de ragout zelf bereidt, weet je pas echt wat lekker is!
Cirkel of stervormige ragoutbakjes maken
Ik heb de ragoutbakjes in traditionele cirkelvorm en in stervorm gemaakt. Belangrijk is dat je vormpjes in twee formaten hebt. Een grote (7 a 8 cm doorsnede) en een kleinere (4-5 cm doorsnede). Zo zou je ook een bloem- of hartvorm kunnen gebruiken. Heb je geen ronde vormen? Gebruik dan de achterkant van bijvoorbeeld een whisky- en een borrelglas. Als borrelhapje is het ook leuk om kleine ragoutbakjes te maken.
Roomboterbladerdeeg
Kies altijd voor roomboterbladerdeeg, dat is vele malen lekkerder. Je kunt zowel diepvries plakjes als vers bladerdeeg op rol gebruiken. Uit een rol vers bladerdeeg (270 gram) haal je vier ragoutbakjes. Voor vier stervormen had ik 6 losse plakjes diepvriesbladerdeeg nodig.
Ik vond overigens het diepvries bladerdeeg wel makkelijker werken. Als de plakjes nog goed koud/half bevroren zijn vervormt het deeg minder wanneer je er vormen uitsteekt en verplaatst.
Glutenvrije ragoutbakjes maken
Krijg je eters met een gluten allergie of intolerantie? Er is tegenwoordig ook glutenvrij bladerdeeg te koop waarmee je dus eenvoudig ook glutenvrije ragoutbakjes maken kan. En eet er iemand in het gezelschap vegan? Koop dan gewone bladerdeeg (in plaats van roomboterbladerdeeg) voor vegan ragoutbakjes. ‘Plak’ de randjes dan vast met wat water ipv ei.
Ragout
En waar vul je deze pasteibakjes mee? Met lekkere ragout natuurlijk. Met kalkoen ragout bijvoorbeeld, of garnalen ragout. Het is ook heel lekker om een huzarensalade in een ragoutbakje te serveren. Het worden ook wel pasteibakjes genoemd.
Zelf ragoutbakjes of pasteibakjes maken
Zelf ragoutbakjes maken
Wat heb je nodig:
- uitsteekvormen
Ingrediënten
- 1 rol vers bladerdeeg of plakjes diepvries bladerdeeg
- 1 eierdooier
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Steek 12 cirkels van ca. 8 cm doorsnede uit het deeg. Leg vier cirkels op de bakplaat. Steek uit de overige 8 cirkels kleine cirkels van ca. 5 cm. doorsnede zodat je 8 randen over houdt.
- Kwast ze in met wat eierdooier en leg (met de dooierrand naar beneden) op iedere cirkel twee randen. Bestrijk de bovenkant van de randen met eierdooier en prik het midden in met een vork.
- Bak in de oven in ca. 15 minuten bruin. Haal uit de oven en duw met de achterkant van een lepel de bodem wat in. Laat de bakjes afkoelen tot lauwwarm. Vul ze met ragout en serveer!
- Je kunt de bakjes ook eerder op de dag maken en voor het serveren nog even kort opwarmen in de oven.