Ik hou van rösti. En zelfgemaakt is dit bijgerecht echt veel lekkerder dan de diepvries versie uit de supermarkt. Voor Kerst maakte ik dit recept, een luxe versie van de rösti koekjes met truffel en Parmezaanse kaas.
Rösti koekjes
Rösti is een nationaal gerecht uit (Duitstalig) Zwitserland en werd oorspronkelijk door boeren gegeten als ontbijt. Serveer de rösti koekjes bij bijvoorbeeld varkenshaas met champignonroomsaus of een mooi stuk ribeye. En bij de rösti koekjes een lekkere lik truffelmayo!
Bakring
Wil je wat strakkere koekjes (wat mij betreft hoeft dat bij rösti niet persé, gewoon lekker ambachtelijk) dan kun je gebruik maken van een bakring van ongeveer 8 cm. doorsnede. Ook handig om mooie ronde eitjes te bakken of torentjes te maken van puree of rijst.
Truffeltapenade
Echte truffel is natuurlijk het lekkerst, maar minder makkelijk aan te komen en duur. Truffeltapenade is daarom een goed alternatief, ook al zit er in sommige versie minder dan 1% truffel en is de rest gewoon paddenstoel. Kijk op het etiket (of het prijskaartje!) naar de hoeveelheid truffel. Al is deze van AH (met 0,8% truffel) echt lekker. De tapenade van Urbani (met 8% truffel) is duurder maar nog lekkerder! Restje truffeltapenade over? Maak dan eens deze heerlijke omelet met truffel.
Rösti koekjes met truffel en Parmezaanse kaas
Rösti koekjes met truffel en parmezaanse kaas
Ingrediënten
- 400 gram aardappelen
- 1 ei
- 2 eetlepels geraspte parmezaanse kaas
- 2 theelepels truffeltapenade
- olie om in te bakken
Aan de slag!
- Schil de aardappelen en rasp ze grof. Spoel niet af, het zetmeel aan de aardappelen zorgt voor een goede binding. Schep er het ei, de Parmezaanse kaas en de truffeltapenade door en breng op smaak met zout en peper.
- Verhit olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Maak bergjes van de rösti (ca. twee eetlepels per koekje) en duw plat. Gebruik eventueel een bakring om mooie strakke rondjes te krijgen. Bak in ca. 10 minuten bruin, keer halverwege.
Notities
- Moet je meer dan zes rösti koekjes bakken? Hou de reeds gebakken koekjes dan warm in een ovenschaal in een oven die je verwarmt tot 60 graden.
- Truffeltapenade over? Roer een eetlepel door je omelet (lekker met was kaas!) of maak een pastasaus van een bakje champignons, een paar eetlepels truffeltapenade en wat kookroom.
- Geen zin in gedoe met kleine koekjes? Maak gewoon een grote 'pannenkoek' en snijd in punten