Soms zorgt de manier van opdienen ervoor dat een ‘doodgewone’ salade opeens een ware eyecatcher wordt. Door deze salade met gerookte eendenborst en vijgen op te dienen in een kransvorm, is het een perfect voorgerecht of bijgerecht voor je kerstdiner, -buffet of high tea!
Truffeldressing
Je kunt voor deze salade met gerookte eendenborst iedere dressing gebruiken die je lekker vindt. Zelfgemaakt of zelfgezocht. Bijvoorbeeld deze honing-mosterd dressing. Ik vind zelf een truffeldressing wel erg feestelijk. En alles met truffels is sowieso lekker! Je kunt truffeldressing kopen of zelf maken op basis van truffelmayo en witte wijnazijn of door truffeltapenade te mengen met een basis dressing.
Vega variant
Natuurlijk kun je op deze salade prima variëren. Vervang de gerookte eendenborst door vis (garnalen, stukjes paling) of door gebakken paddenstoelen indien er ook geen vis gegeten wordt. En je kunt variëren in de soorten sla en noten, de geitenkaas vervangen door blauwe kaas en de vijgen door peren. Leef je uit zou ik zeggen!
Salade met gerookte eendenborst en vijgen
Wat heb je nodig (2 personen)
- 100 gram plakjes gerookte eendenborstfilet
- 75 gram rucolasalade
- 2 vijgen
- 50 gram geitenkaasbolletjes
- handje pecannoten
- Dressing naar smaak:
honing-mosterd dressing
kant-en-klare truffeldressing
dressing van truffelmayo en witte wijnazijn
Basisdressing (slasaus) met truffeltapenade.
Rangschik eerst de rucola op een groot bord langs de buitenrand (of twee kleinere borden). Verdeel hierover de plakjes gerookte eendenborst, vijgen in partjes, de geitenkaasbolletjes en de pecannoten. Plaats toefjes dressing langs de rand.