Als kind at ik weleens ijs uit een echte halve sinaasappel of citroen, meestal in Italië. Geweldig vond ik dat. En tegenwoordig kun je ze ook kopen, vaak bij de groothandel. Maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken. Zoals deze heerlijke semifreddo van sinaasappel en licor43. Zonder ijsmachine en easypeasy!
Semifreddo van sinaasappel
Een semifreddo is een soort half bevroren desserts. De belangrijkste ingrediënten zijn eidooiers, suiker en room. Het heeft de textuur van bevroren mousse. Het grote voordeel? Je hebt geen ijsmachine nodig. Fan van ijs? Maak dan ook eens deze homemade Vienetta!
Licor 43
Om het extra feestelijk te maken voegde ik er een scheutje Licor 43 aan toe. Dat kun je ook vervangen door bijvoorbeeld Cointreau. Of weglaten, als er jonge kinderen mee-eten.
Minder afwas
Groot voordeel? Je hebt minder afwas, want de halve sinaasappels gaan – eenmaal leeg gegeten – gewoon in de GFT-bak! Je moet alleen even goed plannen wanneer je de semifreddo maakt. Hij moet namelijk minimaal 2 uur in de vriezer, maar ook weer niet langer dan 24 uur.
Semifreddo van sinaasappel en licor 43
Wat heb je nodig (4 personen)
- 3 sinaasappels
- 1 eetlepel Licor 43
- 120 gram mascarpone
- 80 gram poedersuiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 2 eierdooiers (M)
- 85 ml. slagroom
Extra: muffinvorm, handmixer
Halveer 2 sinaasappels en pers ze uit. Het sap heb je niet nodig, bewaar die lekker voor het ontbijt. Snijd zoveel mogelijk de achtergebleven vliesjes weg, zonder de witte schil stuk te maken. Zet de sninaasappelhelften in de holtes van een muffinvorm, zo staan ze stevig.
Rasp de schil van sinaasappel numero 3 (de sinaasappel heb je verder niet meer nodig). Doe de mascarpone, poedersuiker, likeur, vanille-extract en de eierdooiers in een kom en doe hier de geraspte sinaasappelschil bij. Klop dit met de handmixer in ca. 3 minuten glad en luchtig.
Klop in een andere kom de slagroom stijf en spatel deze vervolgens door de sinaasappelmousse. Vul de sinaasappelhelften met het mengsel en zet in de vriezer. Tenminste 2 uur, maar maximaal 24 uur (anders droogt het ijs uit).
Decoreer eventueel met een chocolaatje en/of taartdecoratie en serveer!
Dit was echt een heerlijk nagerecht met kerst! Zoet, fris en heerlijk zacht. Een aanrader 😀
Wat leuk om te horen!!!