Nu de Sint het land uit is kan ik losgaan met kerstgerechten! Daar staan er natuurlijk al heel wat van op mijn blog, maar ook deze maand zullen er weer een aantal heerlijke – en niet al te moeilijke – feestelijke gerechten voorbijkomen. Amuses, voorgerechten, mocktails, desserts. We trappen af met een eenvoudige appetizer, lekker bij de borrel of een (amuse)soepje: toast met truffelboter.
Siliconen kerstvorm
Ik kocht een leuke siliconen kerstvorm voor een paar euro bij Lidl. Eigenlijk bedoeld voor chocolaatjes, maar ik bedacht meteen dat ik hier truffelboter in wilde maken. Je vindt dit soort vormen rond Kerst in diverse winkels. Zorg ervoor dat er niet te veel kleine details aan zitten, die breken anders snel af. Je kunt natuurlijk ook gewoon rozetjes van de truffelboter spuiten.
Truffelboter voorbereiden
Een deel van dit gerechtje kun je prima voorbereiden. De truffelboter vormpjes of rozetjes kun je namelijk in een plastic bakje doen en invriezen. Haal ca. een half uur voor gebruik uit de vriezer. Scheelt toch weer tijd op de dag zelf! Niet zo’n fan van truffel? Je kunt natuurlijk ook gewone kruidenboter maken!
Toast met truffelboter
Wat heb je nodig:
- Casinobrood wit (aantal sneden naar wens)
- 150 gram gezouten roomboter
- 4 theelepels truffeltapenade
- (Eventueel) siliconen kerstvorm
- (Eventueel) uitsteekvorm ster of andere vorm
Laat de boter zacht worden op kamertemperatuur. Roer er de truffeltapenade door (meer of minder naar wens mag altijd!). Doe de boter in een siliconen vorm of spuit er rozetjes van. Laat opstijven in de koelkast. Druk de botervormpjes uit en bewaar tot gebruik in een plastic bakje in de koelkast of vriezer.
Rooster de witte boterhammen in een broodrooster en steek er met de uitsteekvorm sterretjes (of boompjes of engeltjes) uit. Serveer de warme toast op een mooie plank samen met de truffelboter (wel even op tijd uit de koelkast of vriezer halen).
super leuk en lekker