De binnenkant van de chiogga biet is zo mooi om te zien, dat het de hoofdrol in een gerecht verdient. Zoals in deze carpaccio van biet! Een mooi en licht vegetarisch of vegan voorgerechtje voor de feestdagen!
Chiogga biet
De Chioggia biet is afkomstig uit het plaatsje Chioggia in Italië. Het is een bietenras dat rond 1840 werd ontdekt en geïntroduceerd in de keuken. Het is herkenbaar aan de rode-witte ringen wanneer je de biet doorsnijdt en wanneer je het bietje kookt kleurt het roze. De biet smaakt minder aards en frisser dan de rode variant. Je kunt ‘m rauw eten, koken of roosteren. Of er een carpaccio van maken? Lees ook eens over de geschiedenis van carpaccio!
Vegan roomkaas
Ik serveer deze carpaccio van biet met vegan roomkaas van Willicroft. Deze plantbased kaas wordt verkocht onder de naam ‘This is not classic cream cheese’. Het was al een grote hit in Engeland en sinds oktober liggen hun ‘kazen’ ook bij AH. Er is o.a. ook een plantbased kaasfondue, geraspte kaas en Parmezaanse kaas.
Vegetarisch of vegan voorgerecht
Deze carpaccio is een mooi vegetarisch voorgerecht, als vervanger van de klassieke vlees carpaccio. In plaats van vegan roomkaas kun je ook gewone roomkaas of ricotta gebruiken. Op zoek naar meer vegan voorgerechten? Probeer dan eens deze vegan coquille of vegan peking ‘eend’.
Carpaccio van biet
Wat heb je nodig (2 personen)
Ingrediënten
- 1 chiogga biet
- Een handje rucola
- Bakje roomkaas of ricotta
- Halve citroen
- Goede olijfolie
- Peper en zout
Extra nodig: mandoline of kaasschaaf (let op je vingers!)
Snijd de biet in zo dun mogelijke plakken, bijvoorbeeld met een kaasschaaf of een mandoline. Leg de plakjes in en cirkel op een mooi bord en decoreer met de rucola. Breng op smaak met peper en zout. Meng het sap van een halve citroen met wat olijfolie tot een dressing en verdeel deze over de carpaccio. Leg in het midden een bolletje roomkaas of ricotta.