Kerst is een mooi moment om eens stil te staan bij hoe goed we het eigenlijk hebben. Er is zoveel en goed eten te koop, en vooral met kerst is er eten in overvloed. Laten we samen proberen dit jaar te streven naar een verspillingsvrije kerst! Dat doe je door je goed voor te bereiden en door creatief te zijn met restjes.
Verspillingsvrije kerst
Vrede op aarde, minder plastic in de oceaan, een beter milieu. Zo maar wat wensen die we allemaal wel hebben toch? Aan de vrede op aarde kunnen we zelf misschien weinig doen, maar minder eten verspillen is een nobel streven. Een verspillingsvrije kerst is eenvoudiger te realiseren dan je denkt. Bereid je goed voor en geniet op derde kerstdag van heerlijke gerechten met restjes. Ik vertel je hoe!
Goed voorbereiden
√ Check je voorraad. Vaak staat er meer in je keukenkastje, koelkast of vriezer dan je denkt. Of bedenk eens wat je zou kunnen maken met wat je (al langere tijd) op voorraad hebt.
√ Maak boodschappenlijstjes. In de supermarkten word je deze dagen al genoeg verleid met luxe en bijzondere producten. Met een lijstje weet je precies wat je nog nodig hebt.
√ Kook op maat en niet teveel. Niet voor niets krijg je in luxe restaurants vaak mooie kleine gerechtjes geserveerd. Het gaat om de smaakbeleving, niet om zo veel mogelijk magen te vullen. Houd je gerechten dan ook klein maar smaakvol!
√ Zet niet alles tegelijk op tafel, maar vul aan wanneer nodig. Vlees en vis dat een paar uur op tafel staat, kun je daarna niet meer bewaren. Maar restjes die bewaard worden in de koelkast (temperatuur op 4 graden!) zijn ideaal voor derde kerstdag.
√ Het voedingscentrum heeft een handige online bewaarwijzer die voor meer dan 2000 producten aangeeft hoe je ze moet bewaren en hoe je kan zien als het niet meer goed is.
Creatief met restjes
Maak derde kerstdag verspillingsvrij en wees creatief met de restjes van het kerstdiner. Zet het gourmetstel (nog een keer) op tafel of maak een variant op één van onderstaande gerechten!
Ragout
Maak van restjes vlees of champignons een heerlijke ragout. Serveer met rijst of brood.
Plaattaart
Een plaattaart is de ideale manier om restjes weg te werken. Rol kant-en-klaar bladerdeeg uit en beleg met restjes vis, vlees, groente en of kaas. Gebruik als basis een restje crème fraiche, tomatensaus of roomkaas.
Soep
Van restjes groente maak je snel een heerlijke pan soep.
Risottoballetjes of aardappelkroketjes
Risotto of aardappelpuree over? Maak dan eens deze heerlijke risottoballen of aardappelkroketjes!
Wentelteefjes
Van restjes kerstbrood en -stol, panettone of stokbrood maak je heerlijke wentelteefjes. Als dat niet lekker wakker worden is!
Omelet, maaltijdsalade of wrap
Restjes kun je ook nog prima verwerken in een omelet, maaltijdsalade of wrap. Vanaf nu heb je nooit meer restjes over. Eerder restjes tekort 😉
Heb jij nog goede tips voor een verspillingsvrije kerst? Tips ter voorbereiding of een recept om creatief te zijn met restjes? Deel ze hieronder in de reacties!