Ik kan mij al weken verheugen op het maken van het kerstdiner, maar ik weet dat dat niet voor iedereen geldt. Daarom maakte ik een eenvoudig vier stappenplan voor een ontspannen kerstdiner: oefen, kies, plan en geniet!
Stappenplan kerstdiner
Stap 1: Oefen!
Ga met kerst niet een gerecht maken dat je nooit eerder hebt gemaakt. Of maak het gerecht een paar weken eerder al een keer, zodat je er vertrouwd mee raakt en weet of het ook lekker is/bij de andere gerechten past. Vaak ontstaan ook de mooiste tradities door herhaling. Wat geeft het dat je ieder jaar met kerst rollade bakt of stoofperen maakt? Je kunt ook vertrouwde gerechten maken en één culinaire uitspatting.
Stap 2: Kies!
Kies de gerechten voor het kerstdiner niet alleen op smaak (wel heel belangrijk natuurlijk) maar ook op bereidingswijze en of je ze eenvoudig kunt voorbereiden. Als je op het laatste moment nog drie verschillende onderdelen moet klaarmaken draai je door. Maar wanneer je bijvoorbeeld het bijgerecht in de oven hebt staan, de saus al hebt voorbereid en warm houdt in een thermoskan, de peertjes uren tevoren al klaar waren, dan heb jij alle rust en tijd om bijvoorbeeld nog de ribeye te bakken!
Stap 3: Plan!
Maak een draaiboekje per gang. Waarin alles staat waar je aan moet denken/wat je moet doen. Van het voorverwarmen van de oven tot het alvast uit de vriezer halen van de ijstaart. Zo’n draaiboekje kan er bijvoorbeeld uitzien zoals hieronder. Dit was deels mijn kerstmenu van vorig jaar. De carpacciobonbon, de gratins, de haricot verts rolletjes en het lavacakebeslag had ik al in de ochtend gemaakt.
Vlak tevoren (voorgerecht)
Carpacciobonbon opmaken op bordjes
Coquilles bakken
zeekraal wokken (2 minuten)
In schelp leggen met lepel hazelnootboter en zeekraal, op bordje leggen
Oven voorverwarmen (200 graden)
Vlees uit koelkast halen
Vlak tevoren (hoofdgerecht)
Gratins in oven (25 minuten op 200 graden)
Haricot verts rolletjes in oven (12-15 minuten op 200 graden)
Saltimbocca bakken
Oven aanlaten voor toetje
Nagerecht:
Lavacake in oven (10 minuten, paar minuten rusten)
Pipetjes vullen met Baileys, lavacake op bordjes en bestrooien met poedersuiker
Stap 4: Geniet!
Maar vergeet vooral het belangrijkste niet. Geniet! Trek een foute kersttrui aan, zet een lekker kerstmuziekje op, bewaar wat pizza’s in de vriezer voor als het echt mis gaat en geniet van het eten en het gezelschap. Hele fijne kerst!