Matses (of matzes) horen voor mij onlosmakelijk bij Pasen. Volgens mij aten we ze vroeger ook alleen maar rond die periode. Dik besmeerd met roomboter en bestrooid met een dikke laag suiker. Mmmm! Maar wat zijn matzes eigenlijk en horen ze ook echt bij het Paasfeest?
Matses en Pesach
Matses horen eigenlijk bij het Joodse Pesach. Met Pesach viert men in het Jodendom de bevrijding uit de slavernij in Egypte. Volgens de Thora moesten de joden vlak voor hun vertrek uit Egypte in opdracht van God snel brood bakken zonder daar zuurdesem aan toe te voegen. Het brood kon dus niet rijzen. Matse betekent ‘brood der ellende’.
Voordat Pesach begint wordt het gehele huis gereinigd, zodat er geen resten van gerezen brood meer aanwezig zijn. Tijdens de Pesach week eten religieuze en traditionele joden alleen maar matses en geen gerezen brood, om zo de herinnering aan de slavernij en de bevrijding door God te gedenken.
Hollandia Matzes
Hollandia Matzes uit Enschede is sinds 1933 één van de weinige zelfstandige familiebakkerijen in Nederland. Het bedrijf levert vooral aan Joodse instellingen en voldoet aan de Joodse spijswetten (koosjer).
Matzes bevatten géén zout, géén suiker, géén conserveermiddelen, géén kleurstoffen, géén smaakstoffen. Er zit eigenlijk niks in zo’n Matze. Toch zijn Matzes een traktatie! De slogan van Hollandia is dan ook: Niks is zo lekker! Eten jullie weleens matses? Ook als het geen Pasen is?
Lees ook het (uitgebreidere) artikel ‘Waarom we matses eten met Pasen‘