Er zijn van die dingen die onlosmakelijk verbonden zijn met Pasen. De meest voor de hand liggende: eieren. En daar kun je ontzettend veel mee maken. Ik blijf het altijd wonderlijk vinden hoe je met slechts een paar ingrediënten steeds weer volledig verschillende gerechten kunt maken. Zoals deze heerlijke paas meringue en pavlova!
Eiwit over
Het gebeurt mij regelmatig dat ik eiwit over heb. Bij het maken van spaghetti carbonara bijvoorbeeld, of advocaat. Die vries ik dan altijd per twee of per vier in, zodat ik altijd eiwit op voorraad heb om meringue mee te maken.
Meringue
Ik ben niet echt een zoetekauw maar meringue vind ik heerlijk! En het is zo ontzettend leuk om te maken. Omdat je zo fijn kunt variëren met vorm, kleur en smaak. Maak eens mokka meringue bijvoorbeeld, of meringue lollies!
Paas meringue en pavlova
Voor Pasen maakte ik twee verschillende soorten meringue. Schuimkusjes met de leuke printsheets van Roos Bakt. Super leuk toch die patroontjes onderop de schuimpjes? Op een sheet kun je 48 schuimkusjes maken. Van het resterende meringue beslag maakte ik twee meringue pavlova’s. Die vulde ik met slagroom, advocaat en dragee eitjes. Liever geen alcohol? Je kunt ook abrikozenjam of lemoncurd gebruiken, zelfgemaakt of uit een potje.
Basis recept meringue
Wat heb je nodig
Ingrediënten
- 4 eiwitten
- 125 gram fijne kristalsuiker
- 125 gram poedersuiker
- 10 gram maizena
Verwarm de oven voor op 100 graden. Bekleed de ovenplaat met bakpapier (wanneer je de printsheets gebruikt dan juist GEEN bakpapier).
Klop de eiwitten met de kristalsuiker stijf. Het eiwit moet stijf en glanzend zijn en lange stevige pieken hebben. Meng er vervolgens de maizena en de poedersuiker door.
Doe het eiwitschuim in een spuitzak en spuit toefjes op de bakplaat. Laat in de oven in ca. 2 uur drogen.