Het is zover, Sinterklaas is weer in het land! En hoewel Bodhi alweer 11 is en niet meer gelooft, staat ook hij nog te stuiteren van opwinding en heeft natuurlijk gisteravond zijn schoen gezet. Je weet tenslotte maar nooit! Tijdens de druilige intocht gisteren maakten we deze heerlijke gevulde kruidnoten naar een recept van Laura’s bakery. Kleine smaakbommetjes zijn het, heerlijke versgebakken noten gevuld met amandelspijs!
Zelfgemaakt amandelspijs
Je bent er wel even mee bezig hoor. Balletjes draaien van de spijs, balletjes draaien van het kruidnotendeeg, balletje weer plat maken en balletje amandelspijs er weer in draaien. Een leuk klusje om te doen met kinderen. Ik halveerde het oorspronkelijke recept en maakte zo’n 35 gevulde kruidnoten. Die behoorlijk uit de kluiten gewassen zijn, je eet ze eerder als een klein koekje dan een kruidnoot. Ze smaken heerlijk met een beker warme chocolademelk met slagroom. Proef je de Sinterklaassfeer al? Ik gebruikte overigens kant-en-klare amandelspijs, maar je kunt de amandelspijs natuurlijk ook zelf maken.
Gevulde kruidnoten
Wat heb je nodig (ca. 35 stuks gevulde kruidnoten)
- 50 gram boter (op kamertemperatuur)
- 65 gram donkerbruine basterdsuiker
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 theelepels speculaaskruiden
- mespunt zout
- 3 eetlepels melk
- 125 gram amandelspijs
Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg een bakplaat klaar met bakpapier.
Klop de boter en suiker romig in een kom.Voeg het zelfrijzend bakmeel, speculaaskruiden, zout en melk toe en kneed tot een mooi deeg. Laat het deeg een uurtje rusten in de koelkast, alle smaken kunnen dan goed intrekken. Snij de amandelspijs in kleine blokjes en draai hiervan weer kleine balletjes.
Draai van het deeg balletjes die iets groter zijn dan de balletjes spijs. Druk het deegbolletje plat, leg het spijsbolletje erop en vouw het deeg dicht. Draai tot een mooi rond bolletje en leg deze op de bakplaat.
Bak de gevulde kruidnoten in ca. 20-25 minuten gaar. Laat ze afkoelen op de bakplaat.
O dit klinkt echt ontzettend lekker! Ik heb nog nooit gevulde kruidnoten gegeten. Ziet er goed uit!
Het is zeker een aanrader!
Hahaha! Ik zie het al helemaal voor me: balletje draaien, nog een balletjes draaien. Plat maken, vullen en dicht maken. Heerlijk zo lekker in de keuken te freubelen! Leuk recept Anne-Marie!
Lekker he, vooral als het buiten regent. En het ruikt zo heerlijk!!
Er zijn zo veel soorten pepernoten, maar gevuld zie ik nu voor het eerst! Best wel slim. En heel erg lekker!
Deze kruidnootjes zien er lekker uit! Handig dat je het recept gehalveerd hebt.
Doe ik tegenwoordig steeds vaker. Je wilt van alles proberen maar het moet ook allemaal maar weer opgegeten worden…
Wat een geweldig idee om twee van mijn favorieten te combineren!! Ga ik zeker onthouden voor de 5de 😀
Wauw! Deze zien er heerlijk uit. Dol op amandelspijs dus denk dat ik niet van deze pepernoten af kan blijven 😉
Hier gingen ze ook wel heel erg hard op.