Pakjesavond vieren we altijd met mijn ouders. En traditioneel beginnen we dan ’s middags met koffie en door mijn vader gebakken gevuld speculaas. En na wat cadeautjes uitpakken en gedichten voorlezen komt de soep op tafel met allerlei lekkers erbij. Dit jaar ga ik voor romige paddenstoelensoep met Sinterklaas snacks!
Paddenstoelensoep
Bij de herfst horen paddenstoelen. Ik ben er dol op! Gebakken bij een stukje vlees, in de pastasaus, in een stoofpotje of op een heerlijke plaattaart. Favoriet zijn cantharellen, alleen zie je die niet zo vaak in de winkels.
Sinterklaas snacks
Ik heb bijna altijd wel een rol vers bladerdeeg in huis. Omdat je daar makkelijk en snel de lekkerste dingen mee kunt maken. Van zoete appelmeisjes tot mini plaattaartjes. Of dus deze leuke sinterklaas snacks die je prima kunt eten bij de soep. Of gewoon zo. Want deze kaas stafjes en rode pesto mijtertjes smaken heerlijk! Inspiratie deed ik op op Pinterest, de ideale plek voor leuke recepten voor de feestdagen!
Romige paddenstoelensoep met Sinterklaas snacks
Wat heb je nodig (ca. vier kommen):
Ingrediënten
- 750 gram paddenstoelen (ik gebruikte 500 gram champignons en 250 gram gemengde paddenstoelen)
- 2 sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- 150 gram mascarpone
- 50 gram boter
- 1 liter groentenbouillon
- Zout en peper
- Peterselie
Snipper de sjalotjes en pers de knoflook uit. Fruit deze een paar minuten in de boter in een ruime (soep)pan. Voeg de paddenstoelen toe (de champignons in grove plakken). Bak de paddenstoelen mooi bruin. Voeg nu de bouillon toe en laat even zachtjes koken. Neem wat paddenstoelen uit de pan zodat je die later als garnering kunt toevoegen. Neem de pan van het vuur en pureer de paddenstoelen. Zet nog even terug op het vuur en roer er de mascarpone door. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel over de kommen en voeg er de paddenstoelen en wat fijngesneden peterselie aan toe.
Sinterklaas snack 1: kaas stafjes
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- Rol koelvers bladerdeeg
- 1 ei
- geraspte kaas
- Versgemalen zwarte peper (eventueel)
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd vanaf de korte kant repen van ca. 2 centimeter breed. Klop het ei los en smeer de repen hiermee in. Bestrooi met geraspte kaas en (eventueel) versgemalen zwarte peper. Neem de strook vast aan beide uiteinde en draai in tegenovergestelde richting. Leg op bakplaat met bakpapier en draai de bovenkant tot een stafje. Besmeer nog een beetje met wat ei en bak ze in 10 minuutjes gaar in de oven.
Sinterklaas snack 2: rode pesto mijtertjes
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- Rol koelvers bladerdeeg
- Potje rode pesto
- Plakjes kaas
Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het deeg uit en snijd er driehoeken uit (grootte kun je zelf bepalen). Prik gaatjes in het deeg. Smeer de driehoekjes in met de rode pesto en leg er kruisgewijs de reepjes kaas op. Bak in ca. 15 minuten gaar in de oven.