Als er één ding is waar ik mijn man blij mee kan maken, dan is het wel met zelfgebakken roomboterkoekjes. En de meeste visite maak ik er trouwens ook blij mee. Voor Sinterklaasavond bedacht ik deze leuke Sinterklaas cadeaukoekjes!
Vormpjes
Ik moest even flink zoeken, want ook al heb ik een doos vol met uitsteenvormen voor koekjes, een vierkante vorm had ik niet. Uiteindelijk heb ik het deksel van een vierkant trommeltje gebruikt. Maar je kunt natuurlijk ook met de hand vormen uit het uitgerolde deeg snijden.
Sinterklaascadeautjes
Voor de lintjes en strikjes van deze cadeaukoekjes gebruikte ik rode fondant. Maar je kunt ook marsepein gebruiken of aan de gang gaan met icing of gesmolten chocolade. Voor de strikjes gebruikte ik een siliconen vorm. Hiermee maak je heel gemakkelijk mooie strikjes van wederom fondant, marsepein of chocolade. Meer Sinterklaas lekkernijen? Maak dan ook eens roomborstplaat of gevulde kruidnootjes!
Sinterklaas cadeaukoekjes
Wat heb je nodig (ongeveer 40 koekjes):
Ingrediënten
- 225 gram boter (op kamertemperatuur)
- 150 gram witte basterdsuiker
- zakje vanillesuiker (8 gram)
- 1 eidooier
- 300 gram bloem
- snufje zout
- rode fondant
Meng de boter, basterdsuiker en vanillesuiker samen tot een romig mengsel. Voeg de eidooier toe en mix tot deze volledig is opgenomen. Voeg de bloem en het zout toe en kneed tot een stevig deeg. Wikkel in folie en leg het minstens een uur in de koelkast om te rusten.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ongeveer ½ cm dikte. Steek met een uitsteenvorm koekjes uit het deeg of gebruik een mesje om zelf vierkantjes te snijden. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de koekjes in 14-16 minuten op 190 graden gaar en goudbruin. Laat volledig afkoelen.
Rol van de fondant dunne sliertjes en vouw die kruislings om de koekjes heen. Maak strikjes in de siliconenvorm en druk deze op de fondant ‘lintjes’.
Bewaar de koekjes in een afgesloten trommel.