Om alvast in de stemming te komen, eet ik in november regelmatig dit lekkere ontbijttaartje met mandarijn en speculaas. Want niets brengt je zo in de Sinterklaasstemming als deze smaken! Bovendien is een warm ontbijt in deze taart van het jaar lang niet verkeerd!
Baked oats
Dit gerechtje vind je ook wel terug onder de naam ‘baked oats’ ofwel gebakken havermout. Ik vind dit – vooral in de winter – lekkerder dan overnight oates, omdat die wel erg koud zijn om te eten ’s morgen. Overigens kun je dit ontbijtje wel al de avond tevoren klaarmaken, en in de ochtend in de oven doen, terwijl jij nog even onder de douche stapt! Bovendien is het heerlijk vullend, en heb je zeker tot de lunch geen honger meer.
Speculaaskruiden
Speculaaskruiden – ook wel koekkruiden genoemd – koop ik meestal kant-en-klaar. Maar als je het leuk vind kun je ook je eigen speculaaskruiden mixen. Hiervoor heb je het volgende nodig:
- 8 theelepels kaneelpoeder
- 2 theelepels gemalen kruidnagel
- 2 theelepels gemalen nootmuskaat
- 1 theelepel gemalen korianderzaad
- 1 theelepel gemalen anijszaad
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel gemalen kardemompeulen
Bewaar je eigen speculaaskruidenmix in een leuk (weck)potje.
Ontbijttaartje met mandarijn en speculaas
Ontbijttaartje met mandarijn en speculaas
Ingrediënten
- 65 gram havermoutvlokken
- 120 ml alpro kokos of gewone melk
- 1 eetlepel honing
- 1 mandarijn
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- Griekse yoghurt
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Meng de havermout met de melk, honing, speculaaskruiden en de geraspte schil van een halve mandarijn. Doe in een ovenvast schaaltje en bak 30 minuten gaar in de oven.
- Serveer met een dot Griekse yoghurt en nog wat rasp van mandarijnschil.