Tussen al het zoete geweld van chocoladeletters, borstplaat en pepernoten, is een hartige Sinterklaas snack wellicht een goed idee. Deze filodeeg ‘zak van Sinterklaas’ snack is gevuld met pittig gehakt en paprika!
Filodeeg
Filodeeg heeft de naam lastig te zijn. Dat klopt ook wel een beetje, maar het is ook erg vergevingsgezind. Als in: je hoeft helemaal niet zo netjes te werken. Helemaal in mijn straatje! Ik koop altijd vers filodeeg van Tante Fanny of bij de Turkse winkel. Je kunt ook diepvries filodeeg kopen maar daarvan zijn de verpakkingen vaak best groot! Een niet te grote diepvriesverpakking koop je bij Jumbo. AH verkoopt ook vers filodeeg van eigen merk.
Bindtouw
Het enige wat je extra nodig hebt is wat rood-wit bindtouw, iets wat je vast wel in je keukenla of bij je inpakspullen hebt liggen. Deze hartige Sinterklaas snack is zowel warm als koud lekker. Serveer eventueel met een sausje erbij, zoals deze (zalige!) mango chilisaus.
Sinterklaas snack
Wat heb je nodig (8 stuks):
Ingrediënten
- 4 grote vellen vers filodeeg
- 300 gram gehakt (runder of half-om-half)
- ½ rode paprika
- 1 ui
- Eetlepel olie
- 1 eetlepel komijnpoeder
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 2 theelepels chilivlokken
- Zout en peper
- 50 gram boter
Extra nodig: bakkwastje, bindtouw
Snijd de paprika in kleine blokjes en snipper de ui. Bak de paprika en ui een paar minuten aan in de olie. Voeg het gehakt toe en bak rul. Breng de gehakt op smaak met de komijnpoeder, paprikapoeder, chilivlokken en zout en peper. Wil je het minder pittig, gebruik dan 1 theelepel chilivlokken. Haal van het vuur en laat afkoelen tot lauwwarm.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Knip acht stukjes touw van ca. 10 cm.
Smelt de boter in een pannetje op laag vuur.
Knip of snijd de vellen filodeeg in 16 rechthoekige (zoveel mogelijk vierkante) vellen.
Pak een vel filodeeg, smeer in met vloeibare boter, en leg hier diagonaal nog een vel op. Smeer ook deze in met boter.
Leg er ca. 2 eetlepels van het gehaktmengsel op. Breng alle punten bij elkaar tot een zakje en draai er 2 x het bindtouw om. Leg er een knoopje in.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de zakjes op. Bestrijk ook de buitenkant met wat gesmolten boter. Bak in 15 minuten bruin en gaar. Gaat de bovenkant iets te snel, leg er dan een vel aluminiumfolie over.
Mmm… lekker! ik ga dit ook ’s proberen, nog nooit iets gedaan met filodeeg. Ze zijn echt grappig die zakjes zo 😀
Filodeeg is best lastig, ik vind koelverse fijner dan diepvries!