In de supermarkt liep ik tegen een noviteit van Bolletje aan: kruidnootletters. Hup, in de kar! En wat er dan meestal gebeurt is dat mijn hersenen overuren gaan draaien in het nadenken over hoe ik deze leuke (en lekkere!) lettertjes kan toepassen in een gerecht. Het werd uiteindelijk deze heerlijke speculaas pannacotta!
Pannacotta
Pannacotta – wat gekookte room betekent in het Italiaans – is feitelijk ook bijna niet meer dan dat. Een eenvoudig toetje dus, wat wel heel rijk en romig smaakt. Aan de room voeg je suiker en smaakmakers toe, zoals in dit geval speculaaskruiden, en gelatine om te binden. That’s it! Er staan meerdere pannacotta recepten op mijn blog, zoals een pina colada pannacotta (met kokosroom!) en een pannacotta met vijgen en salted caramel.
Sinterklaas (en Kerst!)
Omdat ik voor dit toetje de koppeling met Sinterklaas wilde maken, koos ik voor speculaas. Lekker in combinatie met de kruidnootjes. Maar deze speculaas pannacotta kun je ook heel goed met kerst serveren. Laat dan de kruidnootjes weg en combineer het met stoofpeertjes!
Speculaas pannacotta met kruidnootjes
Wat heb je nodig (4-6 personen, afhankelijk van de grootte van je vormpjes)
Ingrediënten
- 500 ml slagroom
- 75 gram suiker
- 2 theelepels speculaaskruiden
- 3 blaadjes gelatine
- Kruidnootletters
Extra nodig: siliconen bakvorm of muffinvorm
Week de blaadjes gelatine in een kom met water. Breng de slagroom met de suiker en de speculaaskruiden al roerend aan de kook. Wanneer het begint te koken haal je de pan van het vuur. Knijp één voor één de gelatineblaadjes uit en laat ze al roerende oplossen in de room. Giet de speculaasroom in de vormpjes. Laat tenminste vier afkoelen/opstijven in de koelkast.
Om de pannacotta mooi uit de vorm te krijgen snijd je met een mesje voorzichtig de bovenrand rondom los. Dompel dan voorzichtig de vorm even kort in heet water (zorg dat er geen water bij de pannacotta komt). Je kunt nu de pannacotta storten op een mooi bordje of leistenen plankje. Decoreer met de kruidnootletters.