Boeuf Stroganoff. Het is weer tijd voor de maandelijkse foodblogswap en deze maand mocht ik koken van Cookingdom.nl, de blog van Arieta. Haar blog is ontstaan toen haar drie kinderen ouder werden. Zij hield toen namelijk meer tijd over én de kinderen ontwikkelden ieder hun eigen smaak wat eten betreft. Het resultaat: een blog vol lekkere (familie)recepten.
Mijn oog viel al snel op de kip Stroganoff . Dat wilde ik altijd al een keer maken. Maar dan wel met rundvlees, zoals in het originele (Russische) recept. Ook gebruikte ik wodka en koos ik ervoor niet te flamberen (iets met niet durven enzo…..) Uiteindelijk werd het toch een heel ander gerecht, geïnspireerd op.. Met als resultaat boeuf Stroganoff, een lekkere sudderschotel. Rijk gevuld met paprika’s, champignons, prei en ui.
De naam van de saus is vernoemd naar de grafelijke familie Stroganov uit Rusland. Er werd voor het eerst melding van gemaakt in ene kookboek uit 1861
Boeuf Stroganoff
Wat heb je nodig (ca. 4-5 personen)
- 600 g rib-runderlappen (in stukken)
- 50 g boter
- rode paprika’s
- 1 ui (gesnipperd)
- 2 tenen knoflook (fijngesneden)
- 250 g champignons
- 1 prei
- 2 el paprikapoeder
- chilipoeder (naar smaak)
- 1 vleesbouillonblokje
- 50 ml wodka
- 150 ml crème fraîche
- Half bakje (ca. 10 gram) platte peterselie
Snijd het vlees in stukken en bestrooi met peper en zout. Bak het vlees in de roomboter in ca. 3 minuten bruin. Neem uit de pan.
Fruit in het resterende bakvet de ui en de knoflook 2 minuten. Voeg hieraan de champignons (in vieren), de paprika’s (in blokjes) en de prei (in ringetjes) toe. Bak 5 minuten mee. Doe het vlees terug in de pan en voeg de paprikapoeder en een verkruimeld bouillonblokje toe. Schenk ca. 1 liter heet water in de pan en breng aan de kook.
Zet het vuur laag en laat in ca. 3 uur gaar stoven. Het eerste uur met het deksel op de pan, de laatste 2 uur zonder. Houd in de gaten of er nog voldoende vocht in de pan zit, voeg anders nog wat heet water toe. Voeg de wodka en crème fraiche toe en breng op smaak met voldoende zout, peper en (naar wens) chilipoeder. Ik vond dat het nog wel wat pit kon gebruiken! Bestrooi met de fijngesneden peterselie en serveer met rijst of aardappelpuree.
Oh heerlijk, moet ik ook weer eens maken. Het water loopt me nu al in de mond.
Zeker doen! Ik hoor graag van je of het gesmaakt heeft 🙂
Waarom lees ik dit soort berichten toch altijd als ik trek heb? Het ziet er heerlijk uit!
Kun je voorstellen hoe zwaar het leven van een foodblogger is 😉