Voor de foodblogswap* van oktober mocht ik koken van de blog Mammatjevanalles waar mijn oog al snel viel op het recept voor gevulde koeken. Dat wilde ik al heel lang een keer maken! Maar omdat het over ruim een maand alweer Sinterklaas is besloot ik er gevulde speculaaskoeken van te maken
Amandelspijs
Willeke maakte zelf de amandelspijs, ik besloot dit keer een pakje amandelspijs te kopen. Vroeger werd er in de winkels vaak banketbakkerspijs verkocht, wat eigenlijk spijs was van witte bonen en gemalen abrikozenpitten in plaats van amandelen. Gelukkig kun je tegenwoordig gewoon echte amandelspijs kopen, al haalt niets het natuurlijk boven zelfgemaakte amandelspijs. Maar hé ik ben ook maar een mens, inclusief chronisch tijd te kort….
De lekkerste geur!
Het lekkerste van zelf gevulde speculaaskoeken bakken? Die geur in je huis. Het hele huis ruikt spontaan naar feestdagen, gezelligheid en vrede op aarde enzo. En dat met wat boter, meel en suiker! En die speculaaskruiden natuurlijk. Ik was vergeten garneeramandelen te kopen. Gelukkig had ik wel amandelschaafsel in huis, dus ben ik daar maar ‘creatief’ mee losgegaan op de koeken. Maar met hele amandelen krijg je wel een leuker effect.
* de foodblogswap is een initiatief van de Facebookgroep voor Foodbloggers. Iedere maand krijg je een blog toegewezen waarvan je een recept mag klaarmaken, al dan niet aangepast naar je eigen stijl of wens.
Gevulde speculaaskoeken
Wat heb je nodig (ca. 9 gevulde speculaaskoeken):
- 300 gram amandelspijs (zelfgemaakt of kant-en-klaar)
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- mespuntje zout
- 250 gram bloem
- 150 gram bruine suiker
- 150 gram roomboter
- 1 eetlepel melk
- 1 eierdooier
- 2 eieren
- zakje garneeramandelen
Meng in een kom de bloem, basterdsuiker, kruiden en een mespunt zout door elkaar. Voeg de koude boter in stukje toe. Meng er de eierdooier en melk door en kneed dit snel tot een samenhangend deeg. Vorm tot een bal die je verpakt in plastic folie. Laat tenminste een half uurtje rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Rol het deeg uit tot ca. een ½ cm dikte en steek er rondjes uit met b.v. een glas of kookring van 8 cm. doorsnede. Steek er zoveel mogelijk uit, kneed het deeg kort opnieuw en rol weer uit. Ga zo door tot je alle deeg gebruikt hebt. Een leuke tip: ik gebruik ipv een deegroller altijd een fles goedgekoelde rosé. Die heb ik altijd in de koelkast staan. Beetje bloem er op en rollen maar, door de kou blijft het deeg veel minder plakken!
Roer een ei los en prak dit door de amandelspijs. Vorm negen balletjes van de spijs (ik gebruikte lang niet alle spijs!) en beleg hier 9 cirkels mee. Druk een beetje plat. Dek af met de overige 9 cirkels. Druk met je handpalm de deegcirkel een beetje aan en druk de zijkanten dicht met een gebaksvorkje.
Roer nog een ei los en bestrijk hiermee de koeken. Decoreer met de garneeramandelen.
Bak ca. 25 minuten in de oven. Laat afkoelen op een rooster.
Leuk recept heb je gekozen! Gevulde koeken mét speculaas kruiden hmm 😀 Die geur in huis daar ben ik ook zó dol op. Qua geur een van mijn favoriete specerijen
Gevulde koeken, heerlijk! Ik ben momenteel aan het experimenteren om een gezondere versie te maken, dan kan ik er gerust meer eten zonder me schuldig te voelen 😉
Hmmm en dan warm uit de oven opeten, te lekker!
Ja heerlijk he! Straks ook weer lekker pepernoten bakken (of eigen kruidnootjes)
Ben benieuwd hoe je hier een gezonde versie van maakt!
Het is idd moeilijk om te wachten tot ze afgekoeld zijn 🙂
Ziet er overheerlijk uit!! 😛
Liefs Astrid (Timeless Elegance)
Wat een traktatie! Ik hou sowieso van Sint hapjes, maar dit ziet er echt tof uit!
Dank je Astrid. Ze waren hier in huis ook heel snel op.
Het is ook echt leuk werk om ze te maken, een aanrader!
Klinkt lekker zeg