Voor de foodblogswap van april mocht ik koken van de blog The Backing Bucketlist. Docente geschiedenis Saskia is dol op koken en reizen. En de bucketlist voor beide is groot! Ik zocht op haar blog naar een lekkere salade, het mooie weer vraagt immers om een lekker fris gerecht. Mijn oog viel op de burrate salade met groene asperges. En hoewel ik dol op burrata ben, verving ik deze door een andere favo kaas. Tête de moine salade met groene asperges it is!
Kaaskruller
Van Boska Holland – hét merk voor alle kaas- en chocoladeliefhebbers (me! me!), ontving ik een prachtige chocolade/kaas kruller. Ideaal om prachtige krullen tête de moine kaas mee te maken. En dus ook chocoladekrullen voor op een dessert.
Tête de moine
Tête de moine is een cilindervormige halfharde kaas uit Zwitserland. Het betekent letterlijk ‘monnikshoofd’. Deze kaas wordt niet gesneden maar tot fijne roosjes gekruld. Hierdoor komt de smaak van de kaas beter tot zijn recht. De kaas werd gemaakt door de monniken in het klooster Bellelay in de huidige Berner Jura. Zij gebruikten de kaas al in de 12e eeuw als betaalmiddel.
Dressing
Voor de dressing gebruikte ik een ingrediënt dat je wellicht niet zo snel zou verwachten maar wel heel lekker is: lemoncurd. Ik heb eigenlijk altijd wel een potje in de koelkast staan, zelfgemaakt of gekocht. Heerlijk in desserts, maar dus ook door de salade!
Tête de moine salade met groene asperges
Wat heb je nodig (twee personen)
- 75 gram veldsla
- 50 gram rucola
- handje pecannoten, grofgehakt
- téte de moine kaaskrullen naar wens
- 100-150 gram groene aspergepunten
- olijfolie
- zout en peper
Voor de dressing
- 1 eetlepel limoensap (citroensap kan ook)
- 1 eetlepel creme fraiche (of yoghurt)
- 1 eetlepel lemon curd
- 1 eetlepel olijfolie
- peper en zout
Snijd de harde onderkant van de groene asperges. Schep ze om met wat olijfolie, peper en zout en bak ze in een hete grillpan in ca. 3-4 minuten beetgaar. Maak de dressing door alle ingrediënten goed door elkaar te roeren en op smaak te brengen met peper en zout. Doe de veldsla en rucola in een schaal en maak aan met de dressing. Leg hierop de gegrilde aspergepunten, grofgehakte pecannoten en kaaskrullen.