Home » Culinair immaterieel erfgoed uit Nederland
poffertjes gemaakt van zelfgemaakte poffertjesmix

Culinair immaterieel erfgoed uit Nederland

Onlangs las ik een berichtje in de krant, over het feit dat snert koken was toegevoegd aan het immaterieel erfgoed van Nederland. Daar moest ik meer van weten! Vooral wat het culinair immaterieel erfgoed betreft natuurlijk.

immaterieel cultureel erfgoed

Immaterieel erfgoed

Wat is dat nu eigenlijk, immaterieel erfgoed? Op de site van Immaterieel Erfgoed staat in eerste instantie een behoorlijke complexe beschrijving:

Cultuuruitingen die door erfgoedgemeenschappen worden beleefd als erfgoed en hen een gevoel van identiteit en continuïteit geven. Dit immaterieel erfgoed wordt steeds opnieuw vormgegeven in samenhang met maatschappelijke veranderingen en in interactie met de sociale omgeving en van generatie op generatie doorgegeven.

 In gewone mensentaal: ‘gewoontes of gebruiken van vroeger die worden gekoesterd en nog steeds bestaan. Deze kennis en of kunde moet blijven bestaan en worden doorgegeven aan de volgende generatie’.

immaterieel erfgoed molenaar

UNESCO

Iedereen kent wel de werelderfgoedlijst van UNESCO. Cultureel en natuurlijk werelderfgoed zijn monumenten en landschappen met een bijzondere waarde of die bedreigd worden. UNESCO kent echter ook niet-tastbaar erfgoed: het immaterieel erfgoed. Op de UNESCO lijst staat nog maar een Nederlands immaterieel erfgoed: in december 2017 is – voorgedragen door de Nederlandse regering – het ambacht van molenaar op wind- en watermolens toegevoegd aan de lijst.

Culinair immaterieel erfgoed

Natuurlijk ben ik dan nieuwsgierig welke culinaire gewoontes of gebruiken er – naast snert maken – op onze Nederlandse lijst staan. Dit is ons culinair immaterieel erfgoed:

  • Alkmaars kaasdragers Gilde
  • Babi Pangang
  • Boerenkaas maken
  • Cultuur van het Brabants worstenbroodje
  • Fijndistillatie van genever en likeur in Amsterdam
  • Groninger eierbaltraditie
  • Haringuitreiking in Niekerk
  • Het bakken van poffertjes
  • Het stoken van Limburgse stroop
  • Hollandse gebakskraam
  • Indische rijsttafel traditie
  • Kroketten maken met de hand
  • Olieslaan op ambachtelijke wijze
  • Pannenkoeken bakken in ijzeren pannen
  • Siroopwafels bakken
  • Spekkedikken bakken
  • Traditie van de Tielsche kermiskoek
  • Wecken in Roden
  • Worst maken
  • Zwolse balletjes

Van poffertjes, boerenkaas en kroketten kijk ik niet echt op. Maar hoe grappig is het om ook babi pangang en de Indische rijsttafeltraditie op deze lijst te zien staan?

Niet culinair

Natuurlijk staan er nog veel meer Oerhollandse gebruiken en tradities op de lijst. Van het Sinterklaasfeest tot carbid schieten en van de Vierdaagse tot en met het fruitcorso in Tiel. Leuk om eens doorheen te snuffelen!

Had jij weleens gehoord van het immaterieel erfgoed? En wat mag er volgens jou niet op deze lijst ontbreken?

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

8 Comments

  1. Karin van Dam

    Haagse Hopjes en Zeeuwse Babbelaars heerlijk

  2. Ik moest ook wel een beetje lachen om babi pangang. Was niet bekend met immaterieel erfgoed maar het klinkt ook wel weer logisch!

  3. Erg leuk om te lezen! Helemaal natuurlijk omdat de Groningse eierballen er ook tussen staan 😉

  4. Wat een leuk artikel! Worst maken had ik ook niet direct verwacht.

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*