Ik ben gefascineerd door de geschiedenis van ons eten. Het leek me dan ook leuk een serie te maken waarin ik de geschiedenis van beroemde gerechten en producten onder de loep neem. In dit deel van de serie twee ‘russische’ gerechten: huzarensalade en boeuf Stroganoff
Geschiedenis van beroemde gerechten
Huzarensalade
De herkomst van de huzarensalade is – zoals bij vele gerechten het geval is – niet helemaal bekend. Huzaren waren van oorsprong Hongaarse ruiters, die gelegerd in het Oostenrijkse leger ten strijde trokken tegen de Turken. In het strijdgebied was vuur maken onmogelijk, ze moesten immers ongezien blijven. Daarom namen de huzaren voedsel mee dat ze vooraf bereid hadden. Zoals koude salades met aardappelen, groente en vlees. Deze salades kregen zo de naam Huzarensalade.
Wat eigenlijk vreemd is, is dat alleen in Nederland een dergelijke salade huzarensalade heet. In de rest van de wereld wordt het een Russische salade genoemd. Behalve in Rusland dan weer, waar het een salade Olivier heet. Genoemd naar de Belgische chef Lucien Olivier van restaurant de Hermitage in Moskou, die deze salade daar rond 1860 introduceerde.
Snap je het nog? En om het nog ingewikkelder te maken: in delen van Duitsland en Denemarken staat de salade weer bekend als Italiaanse salade…
Hongaars, Russisch, Belgisch, Italiaans? Lekker is het in ieder geval. Ik heb nog geen recept voor huzarensalade op mijn blog staan. Een hele lekkere van Onno Kleyn vind je op deze site.
Boeuf Stroganoff
We blijven nog even in Russische sferen met dit heerlijke vleesgerecht, vernoemd naar graaf Pavel Alexandrovich Stroganoff (1774-1817), lid van de steenrijke Russische Stroganoff familie. Toen Pavel een keer onverwacht bij zijn jachtverblijf aankwam, maakte zijn kok voor hem een maaltijd met wat hij op dat moment voorhanden had.
Een andere versie spreekt juist van een hele andere Stroganoff, Graaf Gregori, die geen tanden meer had en alleen hele kleine stukjes vlees kon eten.
Het recept voor boeuf Stroganoff werd voor het eerst op papier gezet in een kookboek van Elena Ivavnova Molokhovts uit 1871, ‘De klassieke Russische keuken, een geschenk voor de jonge huisvrouw’. Was zij misschien de bedenker van dit gerecht en vernoemde zij het recept naar de destijds zo beroemde familie?
Haar oorspronkelijke recept betrof rundvleesreepjes met een saus van zure room, mosterd en bouillon. Geen champignons dus, en geen paprika. Paprika vind je sowieso in de meeste landen niet terug in dit recept.
Wereldwijd wordt Boeuf Stroganoff dan ook op vele manier gegeten. In Nederland werd dit gerecht bekend in de jaren 70, tegelijkertijd met de introductie van de paprika. Dit kan een verklaring zijn voor de paprika in het recept zoals wij dat kennen.
Dit is hoe ik mijn boeuf Stroganoff klaar maak!
Meer lezen over de geschiedenis van beroemde gerechten?
Beiden super lekker!! en toen ik nog huzarensalade kon en mocht eten was ik er ook echt verslaafd aan haha.