Home » Geschiedenis van beroemde gerechten #11: hamburger en hot dog
geschiedenis van beroemde gerechten: hotdog

Geschiedenis van beroemde gerechten #11: hamburger en hot dog

Ik ben gefascineerd door de geschiedenis van ons eten. Het leek me dan ook leuk een serie te maken waarin ik de geschiedenis van beroemde gerechten en producten onder de loep neem. In dit deel van de serie twee snacks: hamburger en hotdog.

geschiedenis van beroemde gerechten: hamburger

Geschiedenis van beroemde gerechten

Hamburger

Een hamburger is een schijf gegrild of gebraden vlees – meestal rundergehakt – in een opengesneden broodje. Standaard wordt hier sla, tomaat, ui, augurk en ketchup bij geserveerd. En er bestaan natuurlijk duizend en één varianten, zowel wat het betreft het vlees als de toevoegingen (kaas, bacon).

Een hamburger is niet – zoals sommige weleens denken – afkomstig uit de Duitse stad Hamburg. Toch is de herkomst weldegelijk Duits.

Hamburg Amerika lijn

In de 19eeeuw kwamen er veel emigranten uit Duitsland naar Amerika. Vele van hen reisden vanuit Hamburg met de Hamburger America Line.  De Duitsers aten ‘frikadel’ – een platte schijf gehakt met uien – een snelle en goedkope lunch of snack. Dit gerecht werd al snel populair in de Amerikaanse havensteden onder de naam Hamburger steak.

De vermeende eerste man die zo’n Hamburger steak in een broodje verkocht was de Deen Louis Lassen. In zijn kraampje ‘Louis’s Lunch’ in New Haven (Connecticut) verkocht hij al in 1895 hamburgers. Bekendheid op grote schaal kwam er toen de hamburger werd verkocht tijdens de Louisiana Purchase Exposition in 1904.

Met de introductie van de fastfood en drive-in restaurants (lees ook eens ‘10 dingen die je nog niet wist over McDonalds’ en ‘de geschiedenis van de snack’!) werd de hamburger wereldwijd populair.

Omdat de naam Hamburger een ongewenste associatie met nazi-Duitsland had werd deze tijdens de Tweede Wereldoorlog ook wel verkocht onder de naam Salisbury Steak.

geschiedenis van beroemde gerechten: hamburger

En wist je dat de Big Mac-index een informele berekening is voor de koopkracht van een land? Geïntroduceerd in 1986 door ‘The Economist’ is de Big Mac Index een handig middel om te zien hoe verschillende valuta’s zich verhouden.

De rechtvaardiging van deze index is dat een Big Mac een soort ‘mandje’ van producten is (vlees, brood, sla, maar ook arbeid en elektriciteit), dus een redelijke doorsnee van het prijsniveau in een economie.

In januari 2018 was de duurste Big Mac te koop in Zwitserland (€ 5,53). De goedkoopste in de Oekraïne (€ 1,34).

geschiedenis van beroemde gerechten: hotdog

Hotdog

Een hotdog is een worstje in een zacht broodje en wordt meestal geserveerd met ketchup en/of mosterd en mayonaise.

De worstjes van varkensvlees komen oorspronkelijk uit het Duitse Frankfurt am Main. In Amerika worden ze daarom ook wel ‘Frankfurter’ genoemd.

In Duitsland werden deze worstjes al sinds de 13eeeuw gegeten en uitgedeeld tijdens keizerlijke kroningen. Een kok uit de 18eeeuw bracht deze worstjes naar Wenen en voegde ook rundvlees toe aan de worst. Hoewel hij deze ‘Wiener’ ook gewoon ‘Frankfurter’ noemde is hier wel de Duitse naam voor de worst ontstaan: Wiener Würstchen.

Wie voor het eerst in Amerika worstjes op een broodje serveerde is niet helemaal zeker. Het leukste verhaal is dat van een Duitse immigrant uit Frankfurt, Anton Feuchtwanger. In 1880 verkocht hij worstjes in de straten van St. Louis, Missouri. Oorspronkelijk verstrekte hij bij de warme (hete!) worst handschoentjes, zodat de klanten hun handen niet brandde. Zijn vrouw stelde voor om de worst in broodjes te serveren. Handschoenen waren immers duur, en niet iedere klant gaf ze ook weer terug.

geschiedenis van beroemde gerechten: hotdog

De naam hotdog is ontstaan vanwege het feit dat er in de 19eeeuw soms hondenvlees in worst werd gebruikt, zowel in Amerika als in Duitsland.

In 2006 werd in Japan de langste hotdog ooit gemaakt: een worst en broodje van 60 meter! De duurste hot dog ooit werd in 2012 verkocht voor 145 dollar in Sacramento (California).

Meer lezen over de geschiedenis van beroemde gerechten?

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

2 Comments

  1. Ik vind het zo leuk om te ontdekken dat zelfs onze meeste basic snacks een oorsprong hebben in de 19e eeuw! Bedankt weer voor het uitzoeken, dit is mijn favoriete rubriek!

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*