Ik ben gefascineerd door de geschiedenis van ons eten. Het leek me dan ook leuk een serie te maken waarin ik de geschiedenis van beroemde gerechten en producten onder de loep neem. In deel 38 van de serie twee zoete lekkernijen: Haagse hopjes en winegums.
Haagse hopje
Haagse Hopjes zijn heerlijke koffiesnoepjes, per stuk verpakt in een wikkel. Wist je dat het Haagse Hopje vernoemd is naar baron Hendrik Hop? De baron, die leefde van 1723-1808, woonde op chique Lange Voorhout in Den Haag waar hij gezant was der Staten van Holland. De baron was verslaafd aan koffie, met veel suiker en room. Volgens het verhaal liet hij op een avond zijn – nog halfvolle – kop koffie op de kachel staan. De volgende ochtend bleek het goedje karamel geworden en: erg smakelijk!
Toen hij voor zijn gezondheid minder koffie moest gaan drinken, vroeg zijn zijn buurman, bakker Theodorus van Haaren, voor hem die brokken koffie te maken. Hij noemden deze zelf ‘Swarte oostervogt bonbon’. Deze brokken voor baron Hop kregen in 1880 de naam Haagsche Hopjes
De snoepjes werden wereldberoemd en werden geëxporteerd over de hele wereld. Voor de hopjes die naar Nederlands-Indië gingen, werden vanaf 1875 speciale blikken gemaakt.
De populariteit zorgde er ook voor dat ook anderen hopjes gingen maken (rond 1900 waren dat al zo’n 60 bedrijven!). Eentje claimde zelfs dé echte hopjes leverancier te zijn: J.P. Rademaker uit Den Haag. Het proces dat hierover werd gevoerd duurde zo lang, dat pas in 1989 is beslist dat Rademakers niet meer met ‘enige echte’ mocht adverteren.
Het Haagse Hopje had tot 1998 zelfs een eigen museum in Den Haag.
Winegums
Winegums zijn zachte zoete gekleurde snoepjes gemaakt van gelatine, maisstroop en rietsuiker. Ze komen oorspronkelijk uit Engeland waar ze ook heel populair zijn.
Charles Gordon Maynard werkte in de snoepwinkel van zijn vader, en bedacht in 1909 een nieuw snoepje in vijf verschillende vormen (rond, rechthoekig, niervormig, kroon en diamant) en gaf ze namen van verschillende wijnsoorten: port, sherry, champagne, claret en burgundy. Het waarom hiervan is nooit duidelijk geworden. Het zorgde echter wel voor een fikse ruzie met zijn vader, die streng methodist en geheelonthouder was. Charles wist zijn vader toch te overtuigen door te claimen dat de winegums (waar echt geen wijn in zit) juist hét alternatief zijn voor een glas wijn.
Rood (meestal aardbei of frambozen smaak) en zwart (zwarte bessen) zijn de meest favoriete kleuren winegums.
Wist je trouwens dat er tegenwoordig ook winegums te koop zijn die wel naar wijn smaken? Ze bevatten overigens geen alcohol. Op mijn blog vind je geen recept voor winegums, wel voor gummiberen!
Meer lezen over de geschiedenis van beroemde gerechten?
Ontzettend leuke blog weer! Ik kijk altijd uit naar jouw blogs.
Wat ontzettend leuk om te horen Brit!
Mijn foto met tekst over het hopje moet verwijdert worden u heeft geen toestemming om mijn foto te mogen gebruiken zie https://haagspraak.nl/2016/03/05/baron-hop-en-het-confiseurshuis-aan-het-lange-voorhout/
Ik maak gebruik van de ‘embed’ functie, dat is wettelijk toegestaan. Maar als u dat liever heeft, dan haal ik ‘m weg.