Ik ben gefascineerd door de geschiedenis van ons eten. Het leek me dan ook leuk een serie te maken waarin ik de geschiedenis van beroemde gerechten en producten onder de loep neem. In deel 46 van de serie twee producten die goed passen bij deze tijd van het jaar: de sinaasappel en speculaas.
Sinaasappel
Heb jij weleens stil gestaan bij de herkomst van de naam sinaasappel? Ik eerlijk gezegd niet! De sinaasappel komt oorspronkelijk uit China. In oudhollands was dat Sina. Vandaar ook de naam sina’s appel, of vroeger ook wel appel sina genoemd. Hé, vandaar Appelsientje voor een pak sinaasappelsap!
In de meeste talen kreeg de sinaasappel de naam van haar kleur, en heet dus orange in het Engels of arancia in het Italiaans. Maar omdat de sinaasappel vanaf de 18e eeuw vanuit Nederland haar weg vond in Noord-Europa, is in sommige landen de Hollandse naam overgenomen. Zo zeggen ze in Duitsland Apfelsine en in Zweden apelsin.
Portugal was echter het eerste land dat in de 15e eeuw sinaasappels importeerde uit China. En dus zijn er ook landen waar de sinaasappel juist naar dat land is genoemd. Zoals Portakal in het Turks of Portocal in het Roemeens. Grappig hè.
Op mijn blog vind je verschillende recepten met deze heerlijke vrucht. Zoals een sinaasappelcharlotte of een semifreddo van sinaasappel!
Speculaas
Speculaas is een koek gebakken met speculaaskruiden. Vroeger at men vooral omstreeks Sinterklaas en tijdens de adventstijd speculaas, tegenwoordig het hele jaar door.
Zag een man een vrouw vroeger wel zitten als zijn potentiele bruid, dan gaf hij haar een speculaaspop. De herkomst van het woord speculaas is waarschijnlijk afkomstig van het Latijnse woord speculum, dat spiegel betekent. De speculaaspop was immers het spiegelbeeld van de afbeelding op de speculaasplank.
Sommige verwijzen echter naar het woord specerij, die natuurlijk ruimschoots in de speculaas kruiden aanwezig zijn. Sterker nog: we spreken weliswaar van speculaaskruiden, maar het bevat enkel specerijen.
In speculaaskruiden zit kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper. Op mijn blog vind je het recept voor heerlijke gevulde speculaaskoeken. Of wat dacht je van een speculaas ontbijttaartje?
In Duitsland kent men de lebkuchen (ook wel levens- of liefdeskoek genoemd). Ook die bevat gelijksoortige specerijen en wordt er – in hartvorm – aan geliefden gegeven.
Meer verhalen over de geschiedenis van beroemde gerechten lezen?