Home » Geschiedenis van beroemde gerechten #48: erwtensoep en snert
Geschiedenis van erwtensoep en snert

Geschiedenis van beroemde gerechten #48: erwtensoep en snert

Ik ben gefascineerd door de geschiedenis van ons eten. Het leek me dan ook leuk een serie te maken waarin ik de geschiedenis van beroemde gerechten en producten onder de loep neem. In deel 48 van de serie twee ogenschijnlijk dezelfde gerechten: erwtensoep en snert.

Geschiedenis van erwtensoep en snert

Erwtensoep

In de bereiding van erwtensoep en snert zit nauwelijks verschil. Zowel erwtensoep als snert wordt gemaakt van spliterwten, groenten en rookworst.

Hoewel je zou denken dat erwtensoep oer Hollands is , heeft soep die is gemaakt van erwten een lange geschiedenis. De soep is al bekend bij de oude Griekse beschavingen rond 500 voor Christus,  maar werd mogelijk al eeuwen eerder in Azië bereid. Het oudste Nederlandse recept voor erwtensoep dateert uit het begin van de 16e eeuw. Een makkelijk eenpansgerecht, veel huishoudens hadden immers slechts één pot op het vuur. Door ’s ochtends de verschillende ingrediënten op het vuur te zetten, die daardoor de hele dag konden sudderen, kon er bij thuiskomst direct een maaltijd geserveerd worden.

De erwtensoep wordt in Nederland traditioneel gegeten met roggebrood en katenspek. 

Het woord “soep” stamt af overigens af van het Latijnse woord “suppa”, dat “brood doorweekt met bouillon” betekende. 

Snert

Snert

Om van erwtensoep snert te maken voeg je nog varkensvlees, spek en botten toe. En bovendien mag snert pas officieel snert heten als de soep één dag ‘gestaan’ heeft. De gelatine die in het bot zit maakt de soep geleidelijk dikker en daarmee (wat mij betreft!) lekkerder. De oorsprong van de benaming is Fries en naar alle waarschijnlijkheid afkomstig van het woord ‘sneirts’, wat ‘in één teug’ betekent of van snorren, dat ‘sissen of pruttelen in de pan’ betekent.

… gekookt met kadjang, gebroken als snert ‘gezouten spek, gekookt met aardnoten, fijngemaakt als snert’ Zo stond de eerste vermelding van snert in het Woordenboek der Nederlandse Taal in 1768. Opvallend is dat vanaf begin vorige eeuw snert ook opvallend vaak gebruikt wordt in een negatieve betekenis. Snert weer, een snert vent, een snert beetje…

Een recept voor snert vind je natuurlijk ook terug op mijn blog!

Het koken van snert werd in 2018 op de Nederlandse inventarisatielijst voor immaterieel erfgoed geplaatst.

Bijzondere restaurants - voertuigen: de snerttram

Ben je al bekend met de snerttram? Deze rijdt in de winter ieder weekend door Rotterdam!

Meer verhalen over de geschiedenis van beroemde gerechten lezen?

 

 

3 Comments

  1. Blijft een van de leukste rubrieken van je site.
    Evelien

  2. Hopelijk volgende er meer🙌🏻.
    Evelien

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*