Ik ben gefascineerd door de geschiedenis van ons eten. Het leek me dan ook leuk een serie te maken waarin ik de geschiedenis van beroemde gerechten, merken of producten onder de loep neem. In deel 49 van de serie twee echt Amsterdamse ‘fenomenen’: ossenworst en Bakkerij Van der Linde.
Geschiedenis van ossenworst & Bakkerij Van der Linde
Ossenworst
Ossenworst is een échte Amsterdamse specialiteit. Het bestaat al sinds de 17e eeuw en werd vooral populair gemaakt door de Amsterdamse joden, die geen varkensvlees eten. Ossenworst wordt namelijk – in tegenstelling tot veel andere worsten – niet gemaakt van varken, maar van rundvlees. De specialiteit werd van oudsher altijd gemaakt van ossen, die toentertijd op grote schaal uit Denemarken en Duitsland werden geïmporteerd.
De originele worst van de echte slager kreeg verder nog smaak door het vlees eerst een week te laten besterven. Je herkent zo’n échte Amsterdamse ossenworst dan ook aan de iets donkerdere tint.Traditioneel specerijen uit Nederlands-Indië, zoals peper, nootmuskaat, kruidnagel, salie en foelie geven de worst zijn kenmerkende smaak.
Ossenworst is een rauwe worst. Vroeger werd de worst eerst langzaam gerookt, waardoor de worst mooi rood van kleur bleef. Het roken gaf smaak aan het vlees, maar het was vroeger vooral ook belangrijk voor de houdbaarheid: er waren immers nog geen koelkasten. Sommige slagers met een eigen worstmakerij, roken de worsten nog zelf. Maar meestal wordt ossenworst tegenwoordig rauw geserveerd. Lekker op een borrelplankje of op brood!
Bakkerij Van der Linde
Ieder bezoek aan Amsterdam gaat voor mij altijd gepaard met één absolute must: een ijsje halen bij Bakkerij Van der Linden. Dit ijs, een combinatie van softijs en slagroom, is niet te versmaden zo lekker! Er staat dan ook altijd een rij bij dit piepkleine zaakje aan de Nieuwendijk 183 in Amsterdam. Neem – als je er toch bent – ook zeker een zakje slagroomtruffels mee!
In 1937 opende Gerrit van der Linde de deuren aan de Nieuwendijk en het bedrijf is er nooit weggegaan of dicht geweest. De zaak is nog altijd in handen van de familie.
Omdat het interieur al die jaren onveranderd is gebleven (alleen het naambord op de gevel veranderde af en toe), stap je hier letterlijk even terug in de tijd. De zaak wordt inmiddels gerund door de derde generatie, broers Maikel en Lars.
Op YouTube vond ik deze leuke video!
Meer verhalen over de geschiedenis van beroemde gerechten lezen?