Ik ben gefascineerd door de geschiedenis van ons eten. Het leek me dan ook leuk een serie te maken waarin ik de geschiedenis van beroemde gerechten en producten onder de loep neem. In dit deel van de serie: Pizza Margherita en carpaccio.
Geschiedenis van beroemde gerechten
Pizza Margherita
De pizza zoals wij die kennen komt uit Italië. Uit Napels om precies te zijn. Pizza was in die tijd voedsel voor de armen, en werd eigenlijk alleen op straat gegeten. Daar kwam in 1889 verandering in toen Koning Umberto I en zijn vrouw Margherita van Savoye een bezoek aan Napels brachten. Margherita – die al veel over de pizza gehoord had – wilde dat ‘streetfood’ maar wat graag proberen!
Pizzabakker Raffaele Esposito werd ontboden en maakte voor de koning en zijn vrouw drie verschillende pizza’s: één met olijfolie en kaas, één met ansjovis en één met tomaat, mozzarella en basilicum, naar de kleuren van de Italiaanse vlag (rood, wit en groen). Die laatste bleek de favoriet van de koning en werd Pizza Margherita gedoopt.
Je kunt de pizzeria van Raffaele vandaag de dag nog steeds bezoeken! Je vindt Pizzeria Brandi (uit 1760!) aan de Salita Sant’Anna di Palazzo in Napels. De aanbevelingsbrief van het koninklijk paar hangt daar nog steeds aan de muur.
Carpaccio
Dit beroemde voorgerecht van dungesneden rauwe runderlende (ossenhaas), is vernoemd naar de schilder Vittore Carpaccio. Het diepe rood en wit dat Carpaccio gebruikte in zijn schilderijen inspireerde Giuseppe Cipriani tot de naam voor zijn gerecht.
We schrijven het jaar 1950, Venetië. Tevens het jaar waar in deze stad een grote overzichtstentoonstelling van Vittore Carpaccio werd gehouden.
Giuseppe Cipriani is de trotse eigenaar van Harry’s Bar, dé place to be in die tijd. Van Charlie Chaplin tot Alfred Hitchcock en Truman Capote, iedereen komt langs voor een drankje (ook de beroemde Bellinicocktail is hier ontstaan) of een hapje.
Zo ook Gravin Amalia Nani Mocenigo, een graag geziene gast. Zij lijdt aan bloedarmoede en krijgt van de huisarts de opdracht meer rauw vlees te eten. Cipriani bedenkt daarom voor haar een schotel van rauwe ossenhaas met een dressing van mayonaise, worcestersaus, citroensap, zout en peper. Rood en wit….Carpaccio it is!
De toevoeging van rucola, pijnboompitjes en Parmezaanse kaas maakte oorspronkelijk geen deel uit van dit gerecht. Maar maakt het wel heel lekker! Tegenwoordig wordt de naam carpaccio ook wel gebruikt voor de bereidingswijze van flinterdun gesneden vlees, vis of groente (een carpaccio van biet of tonijn).
Echt heel interessant om te lezen! Vooral het verhaal van de Pizza Margherita vind ik erg leuk. Als ik nog eens in Napels kom, wil ik die pizzeria wel bezoeken. Leuk dat je dit allemaal hebt uitgezocht!
Josephine recentlly wrote… Wat is echt gebeurd in de serie VICTORIA?
https://www.myinnervictorian.nl/serie-victoria-echt-gebeurd/
Ja die pizzeria zou ik zelf ook graag een keer bezoeken.
dit vind ik intressant!! en leuk om te lezen ook 😀 vind beide super lekker!!
Dank je wel 🙂
Ik ben dol op carpaccio!
Ik ook. Maar wel goede, niet die plastic plakjes uit de supermarkt….
Ontzettend leuk om te lezen! Heel leuk dit soort feitjes. Ik vind een pizza Margherita vaak ook het lekkerst. Heerlijk dan nog van die hete flakes erover heen, of wat chili olie. Mjam!
Een beetje pit kan zo’n simpele pizza wel gebruiken ja!
Leuk om eens de geschiedenis van bepaalde gerechten te lezen! Erg interessant! Maar die foto van dat bordje carpaccio kan ik bijna niet aan hoor….ik bestel het alvast voor mijn kraambed over een week of 5!
Kan me heel goed voorstellen dat je daar naar kunt verlangen. Nog even doorbijten.
Heel leuk geschreven weer en wat een foto’s weer. Toevallig heb ik net een broodje filet american carpaccio gegeten. Gekocht bij de AH was heerlijk
Klinkt ook heel lekker Karin!
Dat van Marguerita wist ik, maar carpaccio niet. Grappig om te lezen zeg. En het klopt wat betreft die kleuren!