Tussen alle geschiedenisartikelen op mijn blog, mag in deze periode van het jaar de geschiedenis van de kerstman natuurlijk niet ontbreken! You better watch out, you better not cry, better not pout i’m telling you why, Santa Claus is coming to town!
Geschiedenis van de kerstman
De kerstman zoals we die vandaag de dag kennen is gebaseerd op de Amerikaanse Santa Claus. Die op zijn beurt weer een combi is van de Engelse Father Christmas (die op de Noordpool woonde) en de Nederlandse Sinterklaas. Deze historische figuren zijn in de 19e eeuw meegenomen naar de Verenigde Staten door Engelse en Nederlandse emigranten. De naam Santa Claus is in ieder geval zeker een verbastering van Sinterklaas.
In 1809 schreef Washington Irving (o.a. Sleepy Hollow) over Santa Claus. Uit het gedicht ‘A visit from St. Nicholas’ (Clement Clark Moore) uit 1823 komen de nu bekende gebruiken en attributen van Santa Claus, zoals zijn slee en rendieren en zijn komst door de schoorsteen met cadeautjes.
Dikke man met baard?
Het uiterlijk van de kerstman zoals we die nu kennen is grotendeels gebaseerd op een tekening van Thomas Nast ‘Merry old Santa Claus’ in Harper’s Weekly in januari 1881. Voor die tijd was Santa Claus een slanke man. Met soms een lief en soms ook een boosaardig uiterlijk. Vanaf die tijd was Santa wat steviger, had een witte baard maar ook nog wat meer weg van een ‘elf’ dan van de vrolijke goedzak zoals we die nu kennen.
Deze kreeg verder vorm toen vanaf 1931 de Amerikaanse tekenaar Haddon Sundblom in opdracht van Coca-Cola advertenties voor de kerstperiode maakte. Vanaf toen was de kerstman de vrolijke bolle man met snor en baard, rode wangen en rood pak. De figuur van Santa veranderde nog door de jaren heen, de laatste versie zoals nu gebruikt wordt stamt uit 1964. In het begin gebruikte Sundblom een levend model voor zijn versie van Santa: zijn vriend Lou Pretiss, een gepensioneerd zakenman. Na zijn overlijden gebruikte hij soms ook zichzelf als model.
De acht rendieren. Of toch negen?
Ook de namen van zijn acht rendieren komen voor in het gedicht ‘A visit from St. Nicholas’ uit 1823: Dasher en Dancer, Prancer en Vixen, Comet en Cupid en Donder en Blitzen. Rudolph kwam er pas 116 jaar later bij, toen in 1939 het boek ‘Rudolph the Red-Nosed Reindeer’ van Robert L. May verscheen. Toen een liedje met dezelfde titel van Gene Autry dusdanig populair werd, is Rudolph als negende rendier toegevoegd aan de lijst!
5 december?
Aanvankelijk was Santa Claus in Amerika net als bij ons begin december actief. Later verplaatste hij zijn activiteiten naar oudejaarsavond (en werden de sokken gevuld op new years eve) en nog weer later werd zijn vaste tijdstip Kerstavond.
Kende jij de geschiedenis van de kerstman? En vier jij liever Sinterklaas of Kerst? Ik doe het allebei!
Wat leuk en interessant weer Anne Marie, je staat er niet zo bij stil hoe het ooit begonnen is. 🎅🏻🎄Zo zie je maar je bent nooit te oud om wat te leren.
Kijk al weer uit naar de volgende.💞
Dank je wel, lief!