Het is voor mij hét merk koffie, of althans, de koffie die mijn opa en oma en ook mijn ouders altijd dronken en nog drinken. Douwe Egberts maakt dan ook al 265 jaar koffie. Vandaag neem ik je mee in de geschiedenis van Douwe Egberts.
Kruidenierswinkel ‘De Witte Os’
Douwe Egberts koffie werd in 1753 voor het eerst verkocht in kruidenierswinkel ‘De Witte Os’ in Joure door Egbert Douwes en zijn vrouw Akke Thijsses. Het was een winkel in zogenaamde koloniale waren, die ‘tot de genoegens van het dagelijks leven behoren’ zoals koffie, thee en tabak. Het winkeltje bestaat nog steeds, net als de later gebouwde fabriek. Hier is nu het museum Joure gevestigd.
Geschiedenis van Douwe Egberts
In 1790 draagt Egbert het bedrijf over aan zijn zoon Douwe Egberts – de uiteindelijke naamgever van het bedrijf. Samen met zijn vrouw Ymke Jacobs Visser weet hij het bedrijf uit te breiden tot buiten de stadsgrenzen. Na zijn dood in 1806 zet zijn tweede vrouw, Lysbeth Mintjes, het bedrijf voort onder de naam Weduwe Douwe Egberts
Uitbreiding
De zaken bleven goed gaan. In 1919 werd er in Utrecht een tweede vestiging geopend die na tien jaar alweer moest worden uitgebreid. Omdat daarvoor de ruimte ontbrak verhuisde het bedrijf binnen Utrecht naar de Merwedekade (nu: Keulsekade), waar ze vandaag de dag nog steeds zitten.
Spaarpunten
Douwe Egberts heeft het eerste spaarsysteem van Nederland op haar naam staan. Sinds 1924 verzamelen Nederlandse huishoudens D.E. punten. Zo’n 60% van de Nederlanders heeft zegels in een laatje liggen. Jaarlijks gaan er 2,5 miljoen geschenken over de toonbank
Introductie Pickwick thee
In 1937 werd het merk Pickwick geintroduceerd. Douwe Egberts verkocht tot die tijd alleen merkloze thee.
De naam Pickwick is geinspireerd op de titel van het boek “The Posthumous Papers of the Pickwick club” van Charles Dickens. Naast ‘gewone’ thee was er ook thee in vruchten- en oosterse smaken.
Overnemen en overgenomen worden
Vanaf de Tweede Wereldoorlog volgden er allerlei overnames (Kannis & Gunnik, Duyvis, Van Nelle) én werd DE zelf overgenomen door Sara Lee.
In 2011 wordt besloten om de koffie- en thee af te spliten van Sara Lee en in 2012 wordt D.E. Master Blenders 1753 opgericht. Deze wordt in 2013 overgenomen door een consortium van investeerders en in 2015 gefuseerd met Mondelez International. Het nieuwe bedrijf gaat nu verder onder de naam Jacobs Douwe Egberts. De koffie blijft gelukkig wel hetzelfde smaken.
Logo
Het logo met de koffie schenkende dame staat al sinds 1899 op de verpakking. In 2002 maakte de Friezin plaats voor de ‘Aroma lady’. Het DE-zegel staat er sinds 1925 op.
Bekende merken van Douwe Egberts
Oploskoffie van Moccona (sinsd 1954), koffieketen de Coffee Company, Laurentis (espresso) en natuurlijk Senseo (2001) zijn allemaal merken die vallen onder Douwe Egberts
Reclame
Er zijn van die reclame slogans die voor altijd blijven hangen. Douwe Egberts heeft er een aantal gehad. Wat dacht je van:
“ Je bent thuis, waar je Douwe Egberts drinkt”
“ En dan is er koffie. Douwe Egberts koffie, lekkere koffie”
Het bekende liedje van de Douwe Egberts reclame (Je bent thuis..) is voor het 265-jarig jubileum in een nieuw jasje gestoken!
Koffie staat niet voor niets op de derde plek van artikelen die de Nederlander meeneemt in zijn vakantiekoffer!
Was jij bekend met de geschiedenis van Douwe Egberts? En welke koffie drink jij het liefst?
Dat museum is erg leuk! En er tegenover kun je heerlijke koek eten!