Home » Geschiedenis van Honig
geschiedenis van honig

Geschiedenis van Honig

Naast Albert Heijn, Verkade, Zaanse Mayonaise en Duijvis kent de Zaanstreek nog een stukje Hollands glorie: Honig. Wist je dat negen van de tien Nederlanders minstens één Honig product in huis heeft? Van vermicelli tot pasta of kruidenmix, kijk maar eens in je keukenkastje! Vandaag vertel ik je alles over de geschiedenis van Honig, de ‘stijfselmaker’!

Geschiedenis van Honig: van stijfselmaker tot pakjes & zakjes koning

Op 9 mei 1867 kocht Klaas Honig stijfselmakerij ‘De Troffel’ in Koog aan de Zaan voor zijn zoon Meindert. Meindert ging voortvarend te werk en wist al snel kleinere stijfselfabrieken van de markt te verdrijven. In 1895 richtte hij N.V. Stijfselfabriek ‘De Bijenkorf’ op. In de bijbehorende fabriek “De Bij’ werd maisstijfel, maizena en later ook pudding gemaakt.

krulvermicelli

Eerste pasta

In de  N.V. Stijfselfabriek Hollandia produceerde Klaas Honing tarwezetmeel, wat een grondstof was voor de soepen en later ook de vermicelli. Honing had in 1922 een wereldwijde primeur met krulvermicelli. Gelukkig maar dat wij Hollanders niet wisten dat dat Italiaans was voor ‘kleine wormen’.


De vermicelli was zo’n groot succes dat de opvolger al snel klaar stond: macaroni. In Italië is maccherone (meervoud van maccheroni) een overkoepelende naam voor gedroogde holle pastasoorten, zoals bijvoorbeeld penne. Bij ons is macaroni sinds de introductie vooral bekend als elleboogjes pasta!

Eerste droge soep

Ook het allereerste pakje droge soep in Nederland staat op naam van Honig. In 1930 brachten zij vermicellisoep op de markt – vandaag de dag nog steeds een van de best verkochte soepen. Na het afbranden van de maiszetmeelfabriek bouwde Honig een nieuwe fabriek waar vanaf dan soepen en bouillonblokjes werden gemaakt.

geschiedenis van Honig: surrogaat thee

Oorlog

Tijdens de oorlogsjaren werd de fabriek gebruikt als schuilkelder. Gezinnen uit de hele buurt en natuurlijk de werknemers vonden er een veilig heenkomen bij bombardementen. Veel van het personeel werd opgeroepen om in Duitsland te werken. In 1941 overleed Klaas Honig. Zijn jongere broer Evert Honig werd in 1943 door de Duitsers geëxecuteerd om zijn verzetswerk.

De fabrieken konden wel blijven draaien in de oorlog. Vooral door alternatieven te bedenken voor producten die nauwelijks meer verkrijgbaar waren. Zo kwam Honig met de surrogaatthee ʻSantéʼ, de nepkoffie ʻColoniaʼ en de namaaksuiker ʻArosʼ.

Kruidenmixen en meer pasta

Na de oorlog groeide het assortiment met kruidenmixen en soepen. En toen in 1978 Honig onderdeel werd van CSM breidde het assortiment nog verder uit met groentesaus, allesbinder, lasagna en ander pastavormen. Zoals vlinderoni, figuroni en kronkoli. Want dat klonk natuurlijk harstikke Italiaans…

geschiedenis van Honig: vlinderoni

Het bestverkopende Honig product is nog altijd de Mix voor macaroni en spaghetti, die al in 1974 geïntroduceerd werd geïntroduceerd.

Geschiedenis van Honig

Overname

Helaas kwam – net als veel Nederlandse merken – ook Honig in buitenlandse handen. Na ruim een eeuw wordt Honig in 2001 aangekocht door Heinz. Die op haar beurt in 2013 weer wordt overgenomen door Berkshire Hathaway.

macaroni mix

Pakjes en zakjes

Tegenwoordig is Honig uitgegroeid tot één van de grootste merken ‘pakje en zakjes’ van Nederland. Met een ruime keuze aan soepen, mixen, pastaʼs, familiegerechten en bakproducten. En ondanks het feit dat ik altijd van leer ga tegen koken met pakjes en zakjes, kom ik er niet onderuit om te zeggen dat Honig heeft bijgedragen aan de Nederlandse eetcultuur. Met de pasta, met wraps, noodles en soepen.

Eet jij weleens iets van Honig? Eerlijk zeggen hè. Ik gebruik in ieder geval wel de krulvermicelli voor in de kippensoep!

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

2 Comments

  1. Bert Dalman

    Hallo Anne-Marie ,
    Ik heb van 1983 tot 2003 Honig bouillonblokjes geproduceerd in Kameroen , voor een lokale eigenaar (Prodicam)en onder licentie van Honig , toen nog gevestigd in Koog aan de Zaan , ik produceerde aldaar 3.000.000 blokjes per dag , wij kregen gemiddeld 16 scheepscontainers met grondstof en verpakkingsmateriaal vanuit Nederland . Na mijn vertrek in 2003 hebben ze nog 7 jaar geproduceerd , nu is de fabriek gesloten , waarschijnlijk door het gebruik van monosodiumglutamaat van Ajinomoto , wat tegenwoordig verboden is .Heel jammer heb er een fijne tijd doorgebracht .

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*