Home » Geschiedenis van Vroom & Dreesmann

Geschiedenis van Vroom & Dreesmann

In de geschiedenis serie op mijn blog mag de geschiedenis van Vroom & Dreesmann – V&D voor intimi – zeker niet ontbreken. Vandaag is het exact twee jaar geleden dat het laatste V&D filiaal haar deuren sloot. Ik mis deze winkel nog steeds!

Geschiedenis van Vroom & Dreesmann: het eerste filiaal

De geschiedenis van Vroom & Dreesmann begint V&D in 1887 met de oprichting van de eerste winkel door de zwagers Willem Vroom en Anton Dreesmann. Dit eerste filiaal van het warenhuis stond aan de Weesperstraat in Amsterdam. Vroom was de oudste van de twee, dus zijn naam kwam vooraan te staan.

In de eerste winkel werkte drie man personeel. Vroom deed de financiën en administratie, Dreesmann hield zich bezig met in- en verkoop. Twee jaar later opende ze al een tweede filiaal, aan de Vijzelgracht in Amsterdam. De zaken gingen goed, er werkten daar maar liefst zes personen!

Uitbreiding!

De formule was er één van lage prijzen. De winst was laag dus de verkoop moest omhoog. Dus wierpen zij hun blik ook buiten Amsterdam en opende tot aan de eeuwwisseling bijna ieder jaar wel een filiaal in grote steden als Rotterdam, Den Haag, Haarlem en Utrecht. Ook na de jaarwisseling gingen ze ijverig door met het openen van nieuwe filialen, waardoor er breed en nog goedkoper kom worden ingekocht! In de meeste filialen werd overigens een familielid te werk gesteld als bedrijfsleider.

Willem Dreesmann in zijn Amsterdamse huis

Rijkdom

Door de snelle groei van het bedrijf werden ook de financiële risico’s groter. Om die reden werd V&D in 1905 een Naamloze Vennootschap waarvan Willem en Anton Dreesmann de enige aandeelhouders waren. De aandelen waren gelijk verdeeld.  Willem en Anton hadden het goed. En hun families ook! De beide ondernemers woonden al snel met hun families in panden aan de Amsterdamse grachten.

Modernisering

Toen in 1912 V&D 25 jaar bestond, waren er al 24 zaken. Er werden nu ook gordijnen, meubels, vloerkleden en bedden verkocht.

Maar het begon allemaal pas echt met de opening van de vestiging aan de Kalverstraat in 1912. Het allereerste warenhuis van Nederland – naar Parijs voorbeeld – compleet met liften en roltrap.


In de jaren vijftig hadden de meeste middelgrote Nederlandse steden een eigen Vroom & Dreesmann. Ook het assortiment werd  groter; met onder meer langspeelplaten, sportbenodigdheden en drogisterijartikelen.

Dit was de eerste stercommercial van Vroom & Dreesmann!

Vendet

In de jaren zestig opende Vroom & Dreesmann de kleinere warenhuisversie Vendet. Dit waren winkels in de kleine en middelgrote steden, die minder geschikt waren om een echt warenhuis te vestigen. In deze winkels werd een deel van het Vroom & Dreesmann-assortiment verkocht, bestaande uit een kwart food en een driekwart non-foodproducten.

Deze Vendet filialen werden in 1983 omgebouwd tot supermarkten (onder andere Edah).

Geschiedenis van Vroom & Dreesmann

Het einde

Financieel ging het bij V&D al jaren niet meer goed. De omzet bleef dalen en het verlies stijgen. In 2015 moesten er al mensen uit en kwam er een conflict met het personeel omdat V&D de salarisen wilden korten. De vakbonden maakten daar echter met succes bezwaar tegen. Ook de verhuurders van de panden gingen steeds moeilijker doen.

Op 31 december 2015 ging V&D failliet. En kwam er een einde aan 128 jaar geschiedenis van Vroom & Dreesmann. De winkels bleven nog open tot en met 14 februari. Maar de cadeaupassen die veel mensen als eindejaarsgeschenk hadden gekregen, konden toen al niet meer worden ingewisseld…

In een aantal oude V&D panden zijn inmiddels vestigingen van het Canadese Hudson’s Bay gevestigd. Gelukkig wel mét filiaal van La Place!

Logo’s door de jaren

Vroom & Dreesmann heeft door de jaren heen vele logo’s gekend.

De laatste jaren (vanaf 2007) gebruikte V&D de boom in haar campagnes. Die na het faillissement aanleiding gaf tot deze spotprent:

La place

La Place was de resturantformule van V&D. In 2015 – vlak voor het faillissement – waren er maar liefst 250 vestigingen. Meestal te vinden op de bovenste verdieping van de winkel, soms ook als apart restaurant langs de snelweg. Of over de snelweg, zoals op de A4 tussen Amsterdam en Den Haag.

la Place

Het eerste restaurant werd op 17 september 1987 geopend in Utrecht. La Place serveerde al in de jaren tachtig verse sinaasappelsap, maar de meeste klanten geloofden dat niet. Daarom werd besloten om de sinaasappels in het zicht van de klanten uit te persen. Vanuit daar is toen de formule voor het vers bereiden in het restaurant verder ontwikkeld.

La Place staat bekend om kwalitatief goede en verse producten. Wie is er niet dol op de broodjes kruidenroomkaas of de foccacia met eiersalade?

Na het faillissement heeft Jumbo een belangrijk deel van La Place overgenomen, waaronder de merknaam, de vestigingen buiten de V&D’s en de inventaris van de restaurants in de winkels. Inmiddels zijn er in de nieuwe Hudson’s Bay vestigingen ook La Place restaurants geopend.

En wist je dat er ook een La Place kookboek te koop is, met daarin de recepten van al je favoriete La Place gerechten?

Bimbobox

Mijn V&D

Natuurlijk heb ik ook veel persoonlijke herinneringen aan V&D. Aan de aapjesmachine (de zogenaamde bimbobox) op de begane grond. Kwartje erin en ademloos kijken en luisteren naar het orkest. Mijn vader maakte vorig jaar voor mij deze mini bimbobox.

Bimbo box

Ons V&D filiaal (Zaandam) had een soort van dakterras, waar in de zomer bungalowtenten stonden voor de verkoop. Uren kon ik daar als kind spelen! En als puber hingen we rond in het restaurant, die toen nog geen La Place heette. Op één colaatje de hele middag een tafeltje bezet houden….

In de jaren 70 had V&D ook een supermarkt in de kelder. In mijn herinnering een hele dure, waar met name luxeproducten werden verkocht.


En natuurlijk de Schoolcampus. Wie is er niet groot mee geworden? Mijn Ryam agenda, etui, pennen, geodriehoek. Alles kocht ik bij de Schoolcampus!

Wat ik het meeste mis van V&D? De chocolaterie en bakkerij afdeling! En de tassen. Nergens kon ik zo goed slagen voor een nieuwe tas als daar. Van goedkoop tot duur, van modieus tot klassiek. Het prijzencircus, broodje kruidenroomkaas, de toiletten, de kinderkleding…

Prijzencircus-2015

Kijk ook eens dit mooie filmpje over de geschiedenis van Vroom & Dreesmann!

Wat mis jij het meeste aan V&D? Zou jij de winkels terug in het straatbeeld willen?

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

6 Comments

  1. Ah, wat mis ik het inderdaad. V&D hoorde echt bij mijn jeugd. Dat bruin met witte logo ken ik het beste. En inderdaad. De laatste jaren kwam ik er echt alleen voor de koopjes en La Place. Maar ik vond het oprecht heel erg jammer dat ze failliet zijn gegaan. Zeker voor al die mensen die er hun halve of hele leven hebben gewerkt. Dat met die aapjes! Inderdaad…

  2. och ik mis de v&d ook zo!! en de la palace ook maar ondertussen al wat recepten verzameld van de broodjes die je er kon kopen dus dat scheelt

  3. Vrijdagavond met mijn ouders naar v&d en meteen naar de speelgoed afdeling willen lopen. Ouders moesten kleding kopen dus wachten pfff.

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*