Waar doe jij het liefst je boodschappen? Meestal is dat bij de supermarkt die dicht in de buurt is, het meest prijsgunstig is of uit gewoonte. Maar vooral kinderen of een populaire spaaractie bepalen tegenwoordig vaker dan je lief is de keuze van de supermarkt. Hoe vaak ik niet weer wat extra pakken koffie heb ingeslagen om aan het bedrag te komen voor een moestuintje of … Spaaracties zijn belangrijker dan je denkt!
Sparen voor geld of producten
Nederlanders zijn dol op sparen. En op verzamelen. Vooral gratis. Daarom zijn spaaracties altijd zo’n doorslaand succes. Spaaracties zijn ware omzetboosters voor supermarkten. De laatste jaren sparen we eigenlijk voornamelijk voor producten, in veel gevallen gericht op de kinderen (moestuintjes, muppets, dino- of voetbalplaatjes) of handige producten als pannen, handdoeken, messen of servies. Vroeger spaarden mensen vooral zegels, en dat was soms best lucratief!
De oudste spaaractie: DE-Zegeltjes
Het oudste (nog actieve) spaarprogramma is dat van Douwe Egberts. Al sinds 1924 wordt er druk zegels geknipt en verzameld. De DE-punten vertegenwoordigen een waarde van een halve cent. Gebundeld per 1000 levert dat € 5,00 op. Voor dat geld kan je overigens alleen artikelen kopen in de DE-winkel, van koffiezetapparaat tot theelepel of mok. Volgens Douwe Egberts ‘knipt’ zo’n 63% van de Nederlandse huishoudens nog steeds DE-zegels.
De eerste supermarktzegels
De eerste supermarkt waar je zegels kon sparen was De Spar. Vanaf 1948 plakte de klanten zegelboekjes vol, voor bijvoorbeeld een gratis dagje Amsterdam, inclusief tochtje met de rondvaartboot! De NOS maakte er deze leuke video over.
Albert Heijn: obligaties en koelkasten
AH kwam in 1955 met haar spaarzegels. Voor iedere euro aan boodschappen (toen gulden natuurlijk) kon de klant een zegeltje van 0,10 cent kopen. Een vol boekje met 490 zegels leverde 52,00 gulden op, een winst van 3,00 gulden. Een rendement (zo’n 6%) wat een spaarrekening zelden (toen niet, nu helemaal niet) haalt.
In het begin konden klant voor een vol zegelboekje ook een obligatie van 50 gulden kopen. Met bijzonder succesvol resultaat, na 7 jaar bleken de klanten ruim 850.000 obligaties bij elkaar te hebben gespaard, met een waarde van 42,6 miljoen gulden!!
Vanaf 1962 startte de Premie van de Maand Club. Tegen inlevering van volle zegelboekjes kregen klanten een chequeboekje waarmee ze non-foodartikelen kunnen kopen. Het meest succesvol was de koelkast: producent Liebherr kon de vraag nauwelijks aan. ( zie ook het artikel trends en eten en drinken in de jaren 60!)
De meest populaire spaaractie: Shell handdoeken
Een van de populairste spaaracties was die van Shell. Een zegel per 5 liter benzine, 25 zegels voor een kaart met een waarde van € 1,00. Waarschijnlijk heeft iedere Nederlander wel een handdoek in de kast liggen die is gespaard met Shell zegels. Het programma startte in 1983 en stopte in 2012, toen Shell overstapte op Airmiles.
Plaatjes sparen
Spaaracties zijn echt van alle tijden. De meest beroemde en succesvolle spaaractie uit de geschiedenis staat op naam van Verkade. Al sinds 1903 voegde Verkade plaatjes bij verpakkingen en bracht verzamelalbums uit. In totaal zijn er 35 verschillende albums uitgegeven – in een oplage van totaal 3 miljoen – vooral in de periode 1903-1940. Ik schreef er ook over in mijn artikel over de geschiedenis van Verkade. De plaatjes en albums waren zo populair dat er zelfs een albumafdeling en een ruilkantoor bij Verkade werd ingericht!
Supermarktoorlog door spaaracties
Voor de supermarkten zijn de acties lucratief. En woedt er dan soms ook een ware supermarktoorlog als het om spaaracties gaat. Door de jaren heen hebben we de gekste artikelen verzameld. Herinner je je deze nog:
Muppets, wuppies, beesies (zie video), mini’s (miniatuur boodschappen), virtual reality dino plaatjes, kristal, messen, tafellakens & servetten, servies (Wedgewood), juichbandjes, handdoeken, smurfen, gogo’s, wk-handjes, moestuintjes etc.etc.
Welke spaaractie is jou het meest bijgebleven? Of doe je helemaal niet mee aan die gekte?
Zegels sparen bij AH en PLUS loont zich ja.
In ieder geval meer dan die ene procent die je nu nog bij de bank krijgt!
Inderdaad. Nog geen halve procent zelfs.
Weer een erg leuk stuk Anne Marie. . Ik gebruik nog steeds mijn haarfohn die ik in de jaren tachtig met Shell zegels heb gekocht. De leukste aktie vind ik van de Dekamarkt. Gratis naar Artis op een volle kaart.
Natuurlijk, dat is inderdaad een super actie. We gaan nu al jaren achtereen naar Artis dankzij jou! Wat leuk van die föhn, dat wist ik niet.
wij spaarde altijd alleen bij de hoogvliet!!en dat leverde wij in eens in de 12 maanden voor geld en heb daar toen mijn babykamer van kunnen kopen hahah. het personeel was nooit zo blij als wij het “pasje” leeg kwamen halen en we moesten dat een dag van tevoren melden anders hadden ze geen genoeg geld in huis hihi
Haha geweldig! Wel een goede manier om wat geld opzij te zetten. En met een beter rendement dan bij de bank.
Precies!!!
Leuk! Toen de kinderen klein waren deed ik wel mee. Vooral de smurfen vonden ze fantastisch.
Oja de smurfen, die was ik alweer vergeten. En ik herinner me nu ook opeens de muppets, die vond Bodhi ook zo leuk!
Mijn Oma spaarde in Haarlem een Servies bij elkaar van Alpine Meadow. Volgens mij in de jaren 80. Na haar overlijden heb ik het genomen. Nog steeds prachtig. Weet een van de Dames soms waar het gespaard kon worden?
Ik zou het zo snel niet weten, hopelijk reageert er iemand die het wel weet!
Flippo’s en een boerenbont servies bij de Plus
Hier heel wat kruidentuintjes 😀